Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Държавата ще плаща наема на украинците, започващи работа

Държавата ще плаща наема на украинците, започващи работа

Държавата ще заплаща наема на украинските бежанци, започващи работа. Парите няма да бъдат да давани директно на тях, а на работодателите като стимул да наемат бежанци на работа.

Това съобщи на дискусия, организирана от представителството на Европарламента у нас вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

Константинова не влезе в подробности относно този механизъм, като само анонсира кратко, че мярката ще бъде обявена следващата седмица. Не бе дадена и възможност за въпроси, като Константинова отказа да говори пред медиите след края на събитието.

Над 200 хиляди украинци са преминали през България от 24 февруари, когато започна военния конфликт, а броят на пожелалите да останат у нас доближава 100 хиляди, като скоро тази кота ще бъде премината, съобщи още вицепремиерът.

В Западната част на Украйна има над 7 милиона вътрешно разселени лица

Тя отчете още, че страната ни се справяла много добре със справянето с бежанския поток и приобщаването на бягащите от войната хора у нас.

„България се справя повече от добре при начертаването на пътя на бежанците у нас. Транспонирахме директивата на ЕС за временна закрила, като само за седмица създадохме системата и започнахме да издаваме документи, като вече има над 200 гишета за регистрация“, посочи тя.

И подчерта – България била на първо място в ЕС по процент издадени документи на пожелалите това бежанци – 85%.

Оттук нататък, добави Константинова, следва да се създаде път за приобщаването на тези хора в България. 65% от бежанците са посочили, че имат желание да започнат работа в рамките на първите няколко месеца. Проблемът пред много пред тях, в огромния процент жени, е това, че при започване на работа трябва да се намери кой да гледа децата им. „Например в София, където има най-много работа, знаем, няма места в детските градини. Освен това ваксинационните паспорти са различни, някои от децата не са ваксинирани. Цялата задача е изключително комплексна.“

Кризисния щаб за украинските бежанци ще се оглави от Мариана Тошева, шеф на Агенцията по бежанците, след като бившия ръководител на звеното полк. Валери Рачев подаде оставка, съобщи още Константинова.

Държавата към момента е заета с анализ и разработка, като се работи по цялостен план за интеграция на украинските бежанци. Освен това – по линия на ЕС България ще получи 48 млн. евро за справяне с бежанския поток.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x