Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Държавата ще плаща осигуровките на бежанците

Държавата ще плаща осигуровките на бежанците

Здравните осигуровки  на бежанците със статут на временна закрила ще се покриват с публични средства. Промените в Закона за здравното осигуряване приеха народните представители в парламента на второ гласуване. Хората, които не се осигуряват, ще плащат, ако не са част от международен договор, в който България е страна. Темата стана актуална след сериозния наплив на украински бежанци у нас. Това постави ребром въпроса с финансирането на техните осигуровки. Дебатите бяха остри и поляризирани, защото обществения ресурс, който е необходим е сериозен.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

За чуждите граждани с временна закрила правителството ще определя размера на здравните осигуровки на база доход и за колко време се плащат осигуровките, както и „източника на финансиране“. Именно кой ще е източникът на финансиране беше въпросът, който депутатите попитаха многократно. Откъде ще са парите, кое министерство ще ги даде?, пита депутатът от ДПС Хасан Адемов.

По думите му с постановление на Министерски съвет ще се определя доходът, на който ще се осигуряват бежанците, но МС може да осигури доход върху 1 или 100 лв. Той призова управляващите да обещаят, че няма да пипат заложените 184 млн. в закона за бюджета на здравната каса за напредвидени разходи.

Правитлеството усвоява постоянно заеми, които вдигат ежеседмично дълговото бреме. В същото време икономиката буксува, а инфлацията изяжда доходите на хората. Заради това и финансирането на чуждите граждани с бежански статут е обществено болезнена тема. Със сигурност повишените разходи ще доведат до актуализация на бюджета след няколко месеца.Не е ясно е до каква степен ще стигне дефицита в годишния бюджет

лИзточник- Флагман.бг

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x