Моля, подавайте сигнали на този номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Държавните финанси са проблемни

Едно от доказателствата за незавидното състояние, в което се намира българската икономика, е доходността, която държавата трябва да предложи за своите облигации, за да ги купят инвеститорите.

Само за една година тази цена скочи десетки пъти и изправи пред стресова ситуация предишното правителство, което предпочете да не емитира дълг по-дълъг от три и половина години. Сегашният служебен кабинет обаче няма много голям избор и както сподели преди месец финансовият министър Росица Велкова – ще трябва да пусне нов дълг.

Първата стъпка вече е направена. На 19 септември ще бъде проведен аукцион за пласиране на държавни облигации за 200 млн. лева номинал, носещи годишна лихва от 2.23 процента. Такава висока лихва по държавни ценни книжа не сме виждали повече от 5 години.

На пръв поглед тя изглежда напълно реална тъй като става дума за облигации със срок от 10 години и половина, а по тези ценни книжа пазарната доходност е между 2.67 и 2.73% годишно. 

Тук обаче има една важна подробност. Емисията наистина е 10 години и половина, но новите ценни книжа са от преотваряне на облигации пуснати за пръв път през 2016-а, така че до падежа им на 27 юли 2026 г. остават около три години и десет месеца. С други думи Министерството на финансите ще предложи на купувачите инвестиция със срок от три години и десет месеца, която ще им носи годишна лихва от 2.25 процента.

Вярно е че лихвата е едно, а реалната доходност съвсем друго и последното е по-съществено за пазара.

Купувачите могат да предложат за облигациите по-висока цена от номинала и тогава доходността, която ще получат ще е по-ниска от лихвата. Но могат и да предложат цена по-ниска от номинала, заради увеличена оценка за риска на икономиката, и тогава доходността ще е по-висока. Аукциона на 19 септември ще покаже каква е истината.

Важното е, че увеличаването, засега макар и с малко – 200 млн. лева, на държавния дълг с лихвени плащания и то доста високи на фона на почти нулевите лихви с които бяхме свикнали, натоварват директно бюджетните разходи, които и без това са доста раздути.

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x