Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Общество > Европейската комисия регистрира „Прекратяване на ерата на клането“

Европейската комисия регистрира „Прекратяване на ерата на клането“

Европейската комисия реши да регистрира Гражданска инициатива, озаглавена „Прекратяване на ерата на клането“. Организаторите призовават Комисията да изключи животновъдството от дейности, които отговарят на условията за земеделски субсидии, и да включи етични и екологични алтернативи като клетъчно отглеждане и растителни протеини.  

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Те също така искат да се въведат стимули за производство и продажба на растителни и клетъчни селскостопански продукти, уточнява agro.bg. След регистрация организаторите разполагат с шест месеца, за да започнат събирането на подписи. Ако Европейска гражданска инициатива получи един милион изявления за подкрепа в рамките на една година от най-малко седем различни държави членки, Брюксел ще трябва да реагира, като може да реши дали да продължи искането или не и ще бъде задължена да обясни мотивите му.

 Зад гражданската инициатива стоят няколко предимно италиански природозащитни и фермерски организации, които смята животновъдството за най-големият замърсител на околната среда. Според тях 51% от парниковите газове, които изхвърляме в атмосферата, са причинени пряко от консумацията на месо и твърдят, че етичните алтернативи, които те предлагат, се произвеждат с 99 на сто по-малко емисии. Технологиите, лансирани от организаторите на инициативата, са „култивирано месо“ и „месо от зеленчуци“. При първата месото се „произвежда“ в лаборатория от истински животински клетъчен материал, докато при втората крайният продукт се прави изцяло на растителна основа.

 Ултимативната цел на инициаторите е премахването и криминализирането на всички форми на експлоатацията на животни.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x