Моля, подавайте сигнали на този номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

ЕКЗД иска засилване на сътрудничеството в областта на правоприлагането в държавите-членки

На 14 септември 2022 г. Европейският комитет по защита на данните публикува изявление относно предложението на Европейската комисия за Кодекс за полицейско сътрудничество в рамките на ЕС. Целта на предложението е да се засили сътрудничеството в областта на правоприлагането в държавите-членки, и по-специално обмена на информация между компетентните органи. Кодексът се състои от три основни мерки: предложение за Регламент Прюм II, предложение за Директива за обмен на полицейска информация и предложение за Препоръка на Съвета относно оперативното полицейско сътрудничество.

„Макар да признаваме, че полицейското сътрудничество е ключов елемент за създаването на добре функциониращо пространство на свобода, сигурност и правосъдие, съществуват сериозни рискове, свързани с обработването на лични данни на физически лица по наказателноправни въпроси, особено когато става въпрос за специални категории лични данни, като например биометрични данни. В предложенията следва да се определят някои съществени гаранции, за да се гарантира, че предложените мерки са необходими и пропорционални на целта да се допринесе за вътрешната сигурност на ЕС”, заяви председателят на ЕКЗД Андреа Йелинек.

ЕКЗД предлага да се определят видовете и тежестта на престъпленията, които биха могли да оправдаят автоматизирано търсене в базите данни на други държави членки, и да се направи ясно разграничение между личните данни на различни категории субекти на данни, като осъдени престъпници, заподозрени, жертви или свидетели, в съответствие с чл. 6 от Директивата за правоприлагането в полицейската и наказателната дейност.

Европейският комитет по защита на данните изразява загриженост относно предвиденото автоматизирано търсене и обмен на полицейски досиета чрез въвеждането на Европейската система за индексиране на полицейските досиета (EPRIS) и относно споделянето на лични данни с Европол чрез приложението за защитен обмен на информация (SIENA).

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x