Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
09.12.2023

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Електронните рецепти предизвикаха истински хаос и недоволство сред българите, активираха „лекарствен туризъм“ до Турция

Електронните рецепти предизвикаха истински хаос и недоволство сред българите, активираха „лекарствен туризъм“ до Турция

Електронните рецепти у нас предизивкаха истински хаос в аптеките. Лекари неподготвени да работят с програмата съвсем оплетоха конците.

Лекарствата се изписват бавно и тромаво постъпват в електронната система на аптеките. Пациентите се изнервят и чакат да излезе рецептата им с часове или дни за да им бъде изписана.

Понякога това се проточва неимоверно дълго, което предизвиква истинско недоволство. Въвеждането им затруднява дори аптекарите, които в много случаи не смеят да дават лекарствата изписани по електронен път, а препращат клиентите си по други аптеки.

Не се знае, как един антибиотик от изписани три, липсваш в една аптека, ще бъде изписан от друга, след като електронната рецепта е била използвана вече веднъж. Въобще яснотите са толкова много, че спокойно можем да кажем –„хубава работа, ама българска“.

Много хора в България са без достъп до лекарска помощ заради прекъсвания в здравните осигуровки. Те не могат да си позволят елементарни лекарства, които с годините са си вземали за лекуват внезапно възникнали болежки.

„Не можеш да си вземеш елементарно един универсален антибиотик, когато си изстинал и многократно си го правил през изминалите години, без лекарска помощ. Това с електронните рецепти е глупаво и не зная въобще, защо го въведоха“, коментира Веселина Нейкова от Бургас.

Жената разказва, че за един зъб е ходила на личен лекар да и изпише рецепта. Чакала е два часа. Лекарят изписал лекарството-антибиотик, който въобще не е било за лечение на зъби.

В системата изписаното лекарство не е постъпило веднага, а след три часа. Жената била принудена да чака с болки часове наред за да и кажат, че този антибиотик не лекува зъби. Връща се при личния лекар и чака отново часове. Така минава цял ден.

„Дори да бях отишла при зъболекаря си пак щеше да е същата работа. Те не работят по цял ден. Имат заети часове с дни напред. Какво трябваше да правя, да чакам с абцес три дена ли? По-рано си знаех, че при нужда има антибиотик -Варидон или Клиндамицин, които си вземах и ми минаваше. Измислили го да не се ползвали безразборноантибиотици, глупости. Те оправиха здравеопазването, та се спуснаха рецептите да пипат. Пак я захванаха от краката за главата“, коментира жената пред репортер на Днес България.

Недоволните са много. Въвеждането на електронни рецепти предизвика истински лекарствен туризъм в Турция. В съседните граничини градове на южната съседка, българите масово изкупуват лекарствата от местните аптеки, при това на много по-ниски цени от тези в България.

„Предпочитам от Турция да си напазаря качествени и евтини медикаменти отколкото у нас. Това с електронните рецепти е ненавременно и затруднява много хора. Обрича на тежки последствия и много нашенци без здравни осигуровки. Отнема им се напълно шанса да се лекуват. Да, самолечение е, но и те не са виновни, че в България безработицата е огромна и много фирми все още наемат хора, без договори, а контрола е като през 90-те години“, разказва Никола Славов пред наш репортер.

Мъжът и семейството му пътуват редовно до Турция и се зареждат с лекарства за „черни дни“.

Много хора настояват за гратисен период в който хартиената и електронна рецепта да вървят „ръка за ръка“. Други искат промените да отпаднат. Доводите са едни и същи –„цялата Мара втасала в здравеопазването, че и електронни рецепти’.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x