Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Елена Гунчева-Гривова пред Днес България по случай Деня на будителите: Когато е най-тъмно, запалете светлина!

Елена Гунчева-Гривова пред Днес България по случай Деня на будителите: Когато е най-тъмно, запалете светлина!

Известната българска общественичка и политик Елена Гунчева -Гривова се обърна, чрез Днес България към всички българи по случай големия и светъл празник Деня на будителите.

Ето, какво послание отправи Гривова към целокупния български народ:

Честит празник на народните Будители, българи! Без тези хиляди знайни и незнайни хора, носещи вяра, светлина, надежда на българите, нямаше да се съхраним като народ, вяра и държава. Празникът доказва за пореден път, че духовността живее в българите, че осъзнаваме делото на тези, които са ни извеждали от тъмнината и робството.

Будители не само духовни, но и народни. Еднакво важни са и Паисий Хилендарски, пишещ История Славянобългарска, в която с думите си ни кара да се гордеем, че сме българи, и Васил Левски, който с думи и дела е събудил българите от петвековния робски сън и ги е вдигнал на борба за свобода. Сред Будителите са учениците на Кирил и Методий, д-р Берон, написал първия български буквар, Иван Вазов, написал „Под игото“ и „Епопея на забравените“, и Христо Ботев не само с огнените си слова, но и със саможертвата си за България.

Будители са всички учители, които учат децата ни на почтеност, добро, родолюбие и човечност. Будители са и тези, които не навеждат глава пред злото и носят светлината на истината и обичат народа си.

Дори в най-големия мрак, е имало българи, които са запалвали светлина и са осветявали пътя ни вече повече от тринадесет века. Светлина след светлина в мрака, докато ясно се освети пътят ни към бъдещето.

Поклон пред тези, които не са се уплашили от смъртта, от мъчения, от трудности и са поставили народа си преди себе си. Поклон пред тези, чиито имена са изписани с огнени букви в историята на България! Поклон и пред тези, които в днешното време на мрак и изпитания, будят народа ни и ни носят светлината на истината и доброто! Не се страхувайте от тъмнината, а вземете пример от нашите Будители! България ще я има заради духовността и светлината, въпреки опитите те да бъдат унищожени. Запалете светлини!

Честит празник, българи!

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Каква духовност ,какви будители ма Ленче ? Във България духовността отдавна е убита .Българите и млади и стари са превърнати във комсуматорско общество . Важното е корема да е пълен и хладилника също . Важното е да сме на първа линия на морето , а духовноста кучета я яли . Снощи при мен идват едни цигани ученици във 4-ти ,5 -ти клас облечени като духове от хелойн ,говорят ми на англииски и ме питат дали празнувам хелуйн . Казах им че съм Българин и не празнувам англосаксонски празници . Та за каква духовност ми говориш ,като циганите и даже младите Българи не се интересуват от нашите велики будители , а от чужди на нашата култура празници .

1
0
Would love your thoughts, please comment.x