Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Ердоган обеща да улесни ратификацията на влизането на Швеция в НАТО

Ердоган обеща да улесни ратификацията на влизането на Швеция в НАТО

epa10850076 Turkey's President Recep Tayyip Erdogan attends a MIKTA meeting (a grouping of Mexico, Indonesia, Republic of Korea, Turkey and Australia) during the G20 Summit in New Delhi, India, 09 September 2023. The G20 Heads of State and Government summit takes place in the Indian capital on 09 and 10 September. EPA/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ще се опита да улесни парламентарната ратификация на членството на Швеция в НАТО, доколкото е възможно, но добави, че Стокхом все още не е предприел достатъчно действия срещу кюрдските бойци, намиращи се на шведска територия, предава Ройтерс.

Ердоган внесе законопроект за одобрение на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО в парламента за ратификация миналия месец, ход, приветстван от Алианса и от Стокхолм. Турция първоначално повдигна възражения че Швеция подслонява групи, които Анкара смята за терористични.

Говорейки пред репортери по време на обратен полет от Казахстан, Ердоган каза, че Стокхолм е предприел някои стъпки по отношение на протестите, организирани от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), както и относно оръжейното ембарго срещу Турция, но не и по отношение на дейностите на ПКК в Швеция.

„Нашето задължение беше да внесем това в парламента на първия етап, ние го направихме“, цитира телевизия Haberturk думите му пред репортери в самолета.

Ердоган също каза, че планираните разговори в парламента относно държавния бюджет на Турция за 2024 г. сега ще имат приоритет, което предполага, че одобрението на членството на Швеция в НАТО може да не стане бързо.

„Но ние ще се опитаме да улесним работата (по ратифицирането на кандидатурата на Швеция за НАТО), доколкото е възможно. Ще се опитаме да покажем положителни усилия, доколкото можем в този момент, стига нашите колеги да подходят положително към нас.“

Законопроектът трябва да бъде одобрен от комисията по външни работи на парламента преди гласуване в пленарната зала. След това Ердоган трябва го подпише като закон.

Запазилите дълго време своя неутралитет Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналата година, за да укрепят сигурността си след нахлуването на Русия в Украйна. Членството на Финландия беше одобрено през април, но кандидатурата на Швеция беше задържана от Турция и Унгария.

Кандидатурата на Швеция беше блокирана в унгарския парламент от миналата година, като управляващата партия ФИДЕС заяви, че няма заплаха за сигурността на Швеция и обърна внимание на неоснователните според нея обвинения, че подкопава демокрацията в Унгария.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x