Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Политика > Естония избира нов парламент

Естония избира нов парламент

В Естония се провеждат парламентарни избори, които са сериозно повлияни от конфликта в Украйна. Избирателните секции отвориха врати в 8:00 ч. местно време.

На тези избори право на глас 965 хиляди души. С вота си те ще определят новия състав на естонския парламент, в който има 101 депутатски места.

Девет партии участват в надпреварата на деветите избори, откакто Естония стана независима от Съветския съюз през 1991 г. Не се очаква обаче някоя от тези партии да си гарантира абсолютно мнозинство в парламента.

Съгласно социологическите проучвания либералната Партия на реформите на премиерката Кая Калас е на първо място сред предпочитанията на избирателите.

Калас, която през 2021 г. стана първата жена, оглавила естонско правителство, е възприемана като един от най-решителните съюзници на Украйна в Европейския съюз.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x