Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > ЕС ще купува повече газ от Русия през страни, готови да плащат в рубли

ЕС ще купува повече газ от Русия през страни, готови да плащат в рубли

Европейският съюз значително ще увеличи покупките на природен газ от Русия през държави, които са готови да плащат в рубли. Това заяви източник в институциите на ЕС в Брюксел, цитиран от ТАСС.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Целта е да се компенсира спирането на доставките за Полша и България.

Той посочи, че днес се е провело спешно заседание на Координационната група по газа заради ситуацията в Полша и България. По негови думи едно от междинните решения е било значително увеличение на покупките на газ от Русия през останалите канали, което ще позволи на Полша и България да закупят допълнителни обеми газ на европейския пазар.

ЕС работи с всички партньори, за да осигури увеличаване на доставките на газ, предимно втечнен природен газ, заяви още източникът, чието име не се уточнява.

„В дългосрочен план страните от ЕС потвърждават намерението си във възможно най-кратък срок – през следващите месеци или години – да сведат до минимум или напълно да откажат доставките на газ от Русия, като го заменят с други източници. ЕС ще ускори прехода към зелена енергия“, посочи той.

Източникът на агенцията отбеляза, че съгласно оценките на ЕС Полша и България в момента не изпитват недостиг на газ и имат техническа възможност да получават синьо гориво както от европейския пазар, така и втечнен природен газ.

По негови думи прекратяването на доставките за Варшава и София въз основа на отказ за плащане в рубли „недвусмислено се разглежда като нарушение от страна на Русия на дългосрочните договори с тези страни“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x