Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Жельо Вардунски от първия Фестивал на семейството в Полски извор: Днешният празник се превръща не само в традиционен, а е истински пример за възраждане на селото /Видео и Снимки/

Жельо Вардунски от първия Фестивал на семейството в Полски извор: Днешният празник се превръща не само в традиционен, а е истински пример за възраждане на селото /Видео и Снимки/

Първият Фестивал на семейството се състоя в каменовското село Полски извор. Въпреки, че за втори път се празнува, тази година е по-различна и се смята за стартова за събитието.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Прекрасно време, пищни носии, национални гозби, български традиции и хороводна китка са само малка част от богатата програма, която изненада гостите.

Стотици хора от околните села и градове се стекоха да отбележат празника,, който се провежда по повод „Денят на християнското семейство“ и е на път да се превърне в традиционен със собствен стил за местните жители.

Идеята е събитието да събере семейства, местни жители от Община Камено и всеки, който иска да усети близост и топлина в навечерието на Рождество Христово. Ето, защо фестивалът е с отворени врати за всички български и чуждестранни граждани.

Началото тази година започва с кауза, която ще продължи и при следващите издания. Тя е за набиране на средства за доизграждането на обредна трапезария към православния храм в Полски извор – място за събиране на миряните по различни поводи и на християнски празници.

Програмата изненада присъстващите с шеф готвач и традиционни кулинари, греяно вино и свежи коктейли. За настроението се погрижиха актьори, аниматори, инфлуенсъри, поп и рок изпълнители, фолклорни групи.

Сред почетните гости бяха представители на местната власт, депутати, общественици и духовници начело с кандидат-кмета на Камено Жельо Вардунски.

Вардунски предизвика истински фурор с появяването си, което лично обяви за неполитически ангажирано, а като чисто човешко. Въпреки това, беше наобиколен от десетки симпатизанти, които започнаха да му задават въпроси от всякакво естество.

Други официалните гости на събитието бяха зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Диана Йорданова, бургаските депутати от ГЕРБ Галя Желязкова и Андрей Рунчев, общинският съветник от ГЕРБ в Бургас Веселин Пренеров, общинският председател на БСП в Бургас Живко Господинов, председателят на Общинския съвет в Камено Радослав Балтаджиев.

Сред пъстроцветното множеството бе забелязан и бившият директор на Областната дирекция на МВР в Бургас Милен Димитров, който в момента е зам.началник на бургаската жандармерия, и семейството му.

В храм „Света Петка“ в Полски извор бе извършен водосвет, там стана ясно, че събитието се превръща в традиционно, което беше прието с огромни приветствия и ентусиазъм от местните представители на църквата.

„Събитието по инициатива на местните жители и тяхното желание да се почете Деня на семейството. В село Полски извор са будни и инициативни хора. Обмисляме да превърнем отбелязването на празника в традиция. Селото се развива много добре. След пандемията се забелязва голям интерес на имоти от по- млади хора. Фолклорният ансамбъл е с доста дечица и това е добър признак за развитие на българското село. Стремим се по-всякакъв начин да облагородим селото, защото хората, които идват са с доста изисквания. Ще кандидатстваме по програма да подменим водопроводите, защото без тях не можем да оправим улиците. С общи усилия можем всичко да оправим”, каза кметът на Камено Жельо Вардунски.

Той увери, че селото се развива изключително добре и бързо. Към настоящия момент в него живеят над 800 души, но те не са регистрирани там, защото ползват превилегии в Бургас, като детски градини, училища, зони за паркиране и т.н.

„В селото се извършва проект за бедствия и аварии, по който ще се направи защитен вал около територията, за да не се повтаря ситуацията от 2017 г., когато селото беше буквално залято. Мога да гарантирам на 100%, че деретата редовно се пречистват“, каза още Вардунски.

Идеята е да се възбуди интересът на младите хора към селото и да провокира тяхното завръщане към него и народните традиции и обичаи. През последните десетилетия селата в България масово се обезлюдиха, но не така стоят нещата в каменовска община. Днешният празник нагледно показа, че има огромна надежда за възраждане на българското село, като една уникална колаборация между модерност, съвремие подплатено с нюанси на старинни традиции и обичаи.

Вижте повече в интервюто с Жельо Вардунски:

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x