Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Жители на Мариупол разказват за зверствата на азовци

Жители на Мариупол разказват за зверствата на азовци

В момента в ДНР се опитват да оценят щетите, нанесени на Мариупол от украинските военни и националистически батальони.

Отстъпвайки под напора на силите на ДНР, те са обстрелвали жилищни сгради. Домовете могат да бъдат възстановени. По-трудно е за жителите да забравят ужасите от онези дни, когато градът е бил под обсада.

Директният път до тази част на Мариупол беше открит само преди три дни. Преди това на всички се е налагало да обикалят, защото трасето е било обстрелвано. Сега там е спокойно, останали са само барикадите.

Опитвали са се да спрат настъплението на ДНР и руските сили по следния начин: няколко камиона блокират пътя в посока на Източния район. Съдейки по разрушенията, позициите на Украйна са били в тези къщи.

Местоположението е удобно, като от горните етажи се открива гледка към целия район. Но руските войници превзели линията и отишли още по-далеч. Камионите са разположени почти един до друг, което означава, че позициите са били подготвени предварително, без да се бърза, и не са избрани случайно.

Последиците от боевете: повече от десет автомобила са напълно изгорели. Очевидно не само от минометни снаряди, но и от по-голяма артилерия. 

Позициите са удържани в продължение на няколко дни. В един момент от защитата на района войниците на ВСУ разбрали, че няма да успеят да го задържат, и напуснали позициите си, като просто се изтеглили по-навътре в града.

Те изразходвали боеприпасите си в движение, като по някаква причина обстрелвали къщите и домовете на мирните жители. 

„Това са бандити, това може да са само фашисти, дали бяха „Азов“ или ВСУ, не знаем, но бяха фашисти. Те не са човешки същества. Стреляха по къщите ни и ни убиваха“, разказва местна жителка.

Някои от къщите в квартала са силно разрушени, а хората в района в началото дори не са разбрали какво прави ВСУ. 

В апартаментите са оставени гранати. Бойците на ДНР разминират апартаментите. Сега те се опитват да помагат на местните жители, докато кварталът не е напълно почистен и артилерията на украинските въоръжени сили все още обстрелва района, като носят и храна. Хуманитарна помощ в големи количества ще бъде доставяна тук, когато стане по-спокойно и безопасно.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x