Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Журналистът от Днес България Янчо Николов: Защо Хелоуин не е нашият празник и какви вреди нанася върху духовните ценности

Журналистът от Днес България Янчо Николов: Защо Хелоуин не е нашият празник и какви вреди нанася върху духовните ценности

В навечерието на един от най-светлите български празници „Денят на будителите“ много нашенци се готвя да посрещнат „Хелоуин“.

Интересното и парадоксалното за българската народопсихология е, че всичко чуждо ни е скъпо, всичко наше е „булшит“.

Много нашенци не са запознати с истинската същност и произход на католическо-протестантския празник Хелоуин. Не знаят, какво всъщност празнуват и защо въобще го празнуват.

Затова ние от Днес България ще се опитаме малко да ги просветлим по въпроса.

Нека започнем с това, какво представлява по своята същност празникът Хелоуин.

Хелоуин представлява апотеоз на тлението и смъртта, която се представя в цялата й грозота и безизходност. Безизходност – особено за тези, които живеят без вяра във възкръсналия Спасител Христос.

Този така „популярен’ празник лишава човека от идеята за неговата Богообразност, от стремежа към преобразяване, от надежда за вечен и блажен живот с Бога и Неговите светии.

Българската държава е ориентирана официално към източно православната ортодоксална църква.

Какво означава това?

Означава, че Хелоуин е особено неприемлив за Православното съзнание поради това, че той предлага на децата и възрастните директна среща с демоните. Демоните, според религиозните схващания и концепции, са  поднебесните духове на злобата, които според Свещеното Писание търсят всякакви начини да погубят човека.

Подмяната на истината в Хелоуин се състои в това, че този „псевдопразник“ се опитва да ни приучва да не се отвращаваме от демоните и да не възприемаме смъртта като драматична последица от греха, а като маскарад, като безобидна игра и забава.

До какви подсъзнателни последици води това?

Оттук идва и най-голямата заплаха за децата ни. Те свикват с мисълта, че не е грях, а дори е забавно да отмъстиш и е позволено да правиш пакости, ако съседите не те почерпят с бонбони, когато ги посетиш, маскиран като вампир, вещица, изрод, изкривено създание, грозен магьосник, убиец или паяк.

Уважаваме другите религии и сме толерантни към вероизповеданията им, но това не е повод да сме съгласни с техните схващания и да ги копираме и практикуваме.

Защо? Отговорът е много прост.

Децата ни не бива да заприличват на децата в някои общества, които в тази бесовска нощ почукват на вратите на съседите и питат: „Дяволия или лакомство“.

Бесовският характер на Хелоуин личи и от факта, че починалите се представят като духове, които не могат да намерят покой и които са готови да плашат живите и да им причиняват злини, насилие, че дори и смърт.

Каква е истината и каква е разликата между Православното ни схващане и католическо-протестанските вярвания точно за този празник.

Истината е съвсем различна! Православната Църква ни я е разкрила в пълнота. Точно и ясно се е произнесла по въпроса.

„Любовта преодолява границата между живите и мъртвите, чрез силата на молитвата ни за починалите и чрез действието на Божията милост“.

Простичко и ясно, но логично и неоспоримо.

С тревога забелязваме, че Хелоуин ще се празнува в някои от нашите училища. Ще се празнува от много семейства, които претендират, че са „модерни“, „европейско и американски ориентирани“. Това не е мода. Това не е празник и с вярата шега не бива, защото такива наглед „невинни шеги“ и маскаради водят до тежки последици в психиката на много подрастващи.

Този „празник“ всъщност е поклонение пред злото и пред смъртта.

Той приучва децата ни да се подиграват със собствената си невинност и с достойнството на ближните, да не вярват във Възкресението и в Христос, а да служат на дявола, чрез бесовски игри и демонични забавления. Хелоуин е отворена врата, през която безскрупулни търговци, някои безгрижни родители и учители тласкат малките днес деца да влязат утре като тийнейджъри в сатанински секти, които ще ги унищожат.

Кой е нашият истински празник?

Нека си спомним, че България на 1 ноември отбелязва „Деня на народните будители“, които са ни завещали любов към Светото Православие, любов към Родината, любов към Бога и ближните, а не чуждопоклонство и привързаност към дявола и неговата свита. Ще ни се да вярваме, че Хелоуин няма да бъде част от българската душа и че нашите деца, ученици и млади хора ще пребъдат в чистата и свята православна вяра, чрез която нашият народ винаги се е спасявал и се спасява.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x