Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Журналистът Янчо Николов говори, защо Радев скочи срещу сглобката и Конституционният съд е в центъра на политическия скандал

Журналистът Янчо Николов говори, защо Радев скочи срещу сглобката и Конституционният съд е в центъра на политическия скандал

Новият скандал между президента Румен Радев и управляващата коалиция, водена от ГЕРБ и Продължаваме промяната, отново тресе българската политика. Радев обяви, че не е съгласен с избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии. Той обвини двете кандидатури, че не са независими и са силно политически оцветени. Проформа Радев се захвана с мандата, но не това е истинската причина.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Атанасова е всеизвестна, като вярното куче на Бойко Борисов. Тя е известна със своя сляп евроатлантически фанатизъм и русофобски възгледи. Белазелков е огледален образ на Десислава Атанасова -партийно обременен.

Радев критикува двете кандидатури, че не отговарят на изискванията за независимост и експертност. Той обвини Атанасова, че е марионетка на Борисов и че ще защитава неговите интереси в Конституционния съд. Белазелков пък беше обвинен, че е пешка на Демократическата партия и че ще се опита да повлияе на съдебната система в пропартийна посока.

Управляващата коалиция отхвърли критиките на Радев. Тя заяви, че двете кандидатури отговарят на всички изисквания и че са най-добрите за Конституционния съд.

Потвърди го и Бойко Рашков, който е дългогодишен преподавател по право в УНСС, където се е подвизавала, като студент Атанасова. Рашков беше категоричен, че тя никога не е блестяла с някакви качества и умения в усвояването на сложната юридическа материя, а просто е била един посредствен студент.

Скандалът с избора на конституционни съдии е още един знак за напрежението между президента и управляващата коалиция. Той показва, че двете страни имат коренно различни виждания за бъдещето на България.

Факт е обаче, че не само Радев, но и огромна част от българския суверен смятат избора на Атанасова и Белазелков, като опит на управляващата коалиция да контролира Конституционния съд. Двамата нови съдии са известни с противоречивите си възгледи и с това, че са силно свързани с различни политически сили.

Освен всичко останало, техният избор може да има сериозни последствия за бъдещето на България, тъй като Конституционният съд е най-висшият орган за защита на правата и свободите на гражданите.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x