Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Жътвата е пред колапс

Ситуацията със зърнопроизводството в Южна България е изключително тежка поради ниските добиви и проблемите с напояването. Фермерите се сблъскват със значително по-ниски добиви на жито за втора поредна година, което не само че не позволява да се покрият производствените разходи, но и поставя под въпрос икономическата устойчивост на тяхното бизнес.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

По думите на зърнопроизводителите, добивите са намалели с около 50% в сравнение с предходни години, при което текущите цени на пазара не са достатъчно високи, за да компенсират загубите. Проблемът със сушите и липсата на вода допълнително утежняват ситуацията. Язовирът „Пясъчник“ има значително по-ниско количество вода от необходимото, което ограничава възможностите за напояване на посевите.

Фермерите призовават за спешни държавни мерки за осигуряване на необходимите количества вода за напояване, което е от критично значение за успешното завършване на текущия сезон. Освен това, те са готови да инвестират в модерни напоителни системи, ако държавата осигури достъп до вода.

В същото време, качеството на произведеното зърно е високо, което може да бъде положителна основа за възстановяване на пазарните позиции след кризата с добивите.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x