Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Заветът на хан Кубрат влиза в кампанията за еврото

Заветът на хан Кубрат влиза в кампанията за еврото

България още е далеч от покриване на критерия за инфлацията, но вече е готова с логото и мотото на кампанията за присъединяването си към еврозоната. Министерството на финансите избра символите, с които ще върви представянето на общата европейска валута у нас, след като проведе конкурс.   

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Слоганът на кампанията ще е „Единството е сила“. Вдъхновен е от легендата за хан Кубрат, неговите синове и снопа пръчки. „„Слоганът е най-краткият вариант на тази легенда – единството е сила, ставаме по-силни с единната валута“, коментира победителят в конкурса на МФ Георги Георгиев-Аршата, студент в Националната художествена академия.

Логото на кампанията съдържа три основни елемента – националния трибагреник, знака за еврото и евромонетата. Трикольорът е вплетен в знака € върху кръг, символизиращ евромонета.  

Логото и слоганът ще се използват в материалите на всички български институции, ангажирани с кампанията, във всички видоне комуникационни канали – печатни, аудио и видео материали в телевизия, радио, интернет и дигитално пространство, свързани с периода преди, по време на и след въвеждане на единната европейска валута в България. 

„Целта на кампанията е да информира хората и да се бори с дезинформацията, да отговаря на истинските потребителски въпроси от гражданите и от бизнеса за приемането на еврото като национална валута“, обясни зам.-министърът на финансите Ивайло Яйджиев.


Състезанието

Конкурсът беше обявен в края на октомври. Кандидатите имаха един месец да изработят и представят своите проекти.

В крайния срок са представени  22 проекта, както от физически лица, така и от фирми.

МФ обяснява подбора:

„Проектите минаха през два етапа на преглед – първо документите на кандидатите бяха разгледани за допустимост, а след това жури оцени тяхната художествена стойност. През първия етап на конкурса трима кандидати бяха отстранени заради несъответствия с изискванията в регламента на конкурса. Във втория етап журито отстрани още трима кандидати заради нарушен принцип на анонимност на подадените проектни предложения и несъответствия с изискванията.

Останалите 16 проекта бяха оценени от жури, в което бяха представени професионалисти от БНБ, от сферата на художествените и визуалните изкуства – доц. д-р Светлин Балездров от Националната художествена академия, Кирил Златков от Съюза на българските художници, Александър Христов от Българската асоциация на ПР агенциите и Петър Кесерджиев от Българската асоциация на комуникационните агенции, както и представители на Министерството на финансите и на Министерския съвет.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x