Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
21.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Любопитно > Загадката на Тунгуската експлозия: Тесла ли е виновен

Загадката на Тунгуската експлозия: Тесла ли е виновен

Загадката на Тунгуската експлозия пленява въображението на много изследователи повече от век. Това мистериозно събитие, случило се през 1908 г. в тайгата на Сибир, все още остава без отговор много въпроси. Съвременните научни изследвания позволяват да се използват най-новите технологии и методи за анализ на факти, но въпреки усилията, същността на експлозията остава неразкрита, съобщава „Труд“.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

В юнската нощ на 1908 г. Тунгуска става свидетел на изумителен инцидент. Изведнъж небето над тайгата се озарява с ярка светлина, придружена от силен тътен. Мощна експлозия пронизва въздуха и предизвиква разтърсване на земята, което се усеща на разстояние повече от хиляда километра. Енергията е огромна, равна приблизително на 10-15 мегатона, което надвишава силата на атомната бомба, хвърлена над Хирошима.

Мащабът на Тунгуския взрив оставя незаличима следа върху природата. Повече от 2 хиляди квадратни километра тайга са напълно изгорени, дърветата са изтръгнати от корените им, а колони от огън и дим се издигат на височина над 15 километра. Експлозията събаря дървета във всички посоки, създавайки характерната форма на „горски кръг“, която е едно от основните доказателства за събитието. 

Метеорит или комета

Повечето учени са съгласни, че метеорит или астероид е ударил земната атмосфера с висока скорост и е избухнал във въздуха, причинявайки масивни разрушения на земята. Аргументите в подкрепа на тази идея се основават на наблюдения на свидетели, които забелязват ярко сияние в небето преди експлозията, както и наличието на горски кръг, характерната форма, оставена от експлозията. Но липсата на кратер или метеорит и голям брой метеоритни фрагменти, поставят под въпрос тази хипотеза.

Втората теория е свързана с падането на комета. Кометите са изградени от лед, газове и прах и се очаква да предизвикат ярки светлини и експлозии, когато навлязат в атмосферата. Аргументите в подкрепа на тази теория включват доклади на очевидци за появата на огнена топка в небето преди експлозията. Но липсата на типични кометни следи, като и остатъци от прах и лед, поражда съмнения. Ударът на комета също предполага образуването на кратер, който не е открит в района.

Тайни опити

Има и алтернативна хипотеза, която свързва взрива в Тунгуска с тайни експерименти или технологични разработки. Тази теория предполага, че експлозията е резултат от секретни дейности на правителство или военни организации. Смята се, че взривът е резултат от тестове на нови оръжия или технологии, извършени тайно от обществото. Един от аргументите в подкрепа на това предположение отново е липсата на следи.

Доказателствата в подкрепа на тази идея включват свидетелства на очевидци за подозрителна дейност в района на Тунгуската експлозия преди да се случи. Някои твърдят, че са видели странни обекти в небето или са чули звуци, които не отговарят на обичайните, свързани с метеорити или комети. Съобщава се и за неизвестни групи хора, пристигащи в района на взрива след събитието, което поражда подозрения.

Тази теория също е спорна. Някои спекулират, че правителствените организации умишлено крият истината за експлозията, за да запазят секретни данни или да избегнат паника сред населението. 

Повелителят на мълниите

Има и друга теория, според която Тунгуският взрив е експеримент на гениалния изобретател Никола Тесла. Сърбинът, който през 1891 г. получава американско гражданство, го нарича “Сибирският експеримент”. Това става ясно от неговото завещание. Според записки в работната му тетрадка, подготовката започва през 1907 г. от специално построената високотехнологична кула “Уордънклиф” на остров Лонг Айланд на около 60 км северно от Ню Йорк. Тесла подробно описва оборудването там и анализира параметрите на електромагнитното поле на Земята от кулата “Уордънклиф” до Централен Сибир.

Според тази хипотеза, „повелителят на мълниите“, както го наричат американските медии, Тесла изпраща през пролетта на 1908 г. писмо на вестник „Ню Йорк Таймс”, в което пише: „Още сега моите безжични енергийни инсталации могат да превърнат всеки район от земното кълбо в област, негодна за обитаване.” Възможно е изобретателят да е демонстрирал своите възможности и да е предал енергия от САЩ в Сибир, което е причина за взрива, предизвикан от мощен електрически разряд, вероятно резултат от изобретение за безжично пренасяне на огромни електрически заряди на големи разстояния.

През нощта на 30 юни очевидци от Канада съобщават за светещи облаци в небето, които пулсират. Подобни свидетелства често съпровождат опитите на Тесла в лабораториите му. В дните преди 30 юни 1908 г. той прави множество заявки за географски карти на най-рядко населените области в Централен и Източен Сибир в Конгресната библиотека на САЩ. Предполага се, че проучва безопасните места за взрива.

Новите научни изследвания и теории са крачка напред в изследването на Тунгуската експлозия и привличат интереса на изследователи от цял ​​свят. Но все още не дават категорични отговори за същността на мистериозния взрив.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x