Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Загубихме огромен аванс от Плана за възстановяване

Загубихме огромен аванс от Плана за възстановяване

България загуби правото да получи аванс в размер на 13% от парите в Плана за възстановяване и устойчивост, заради забавянето му. Така през настоящата година няма да можем да ползваме 1,7 млрд. лв. от ЕС, предава „Труд„.

След няколко връщания на поправителен Планът за възстановяване най-сетне е одобрен от ЕК, като се очаква добрата новина да бъде обявена у нас лично от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, обясниха от ЕК.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Европейската комисия обаче не е одобрила проекта за изграждане на завод за батерии, който беше предложен от министъра на финансите Асен Василев. Този проект е бил предлаган от Асен Василев, още докато беше министър на финансите в служебния кабинет, стана ясно от думи на бившия вицепремиер Атанас Пеканов.

Според Пеканов този проект не е реалистичен, защото все още технологиите се разработват и са скъпи. Пеканов правил консултации с представители на академичната общност в Европа и САЩ и след това този проект не е бил включен в плана.

Когато Асен Василев стана вицепремиер в правителството на Кирил Петков, той отново лансира идеята за завод за батерии, но явно Брюксел не е одобрил проекта, защото не е включен в Плана.

42% от парите от ЕС в Плана ще бъдат за стълба “Зелена България”. Безплатното саниране на жилищни сгради ще продължи до март 2023 г., предвижда последният вариант на Плана. От април 2023 г. до декември 2023 г. при саниране на блокове хората ще трябва да дават 20% от цената. Като хората, които нямат пари, ще могат да вземат кредити, които да изплащат с намалените сметки за отопление.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x