Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Задават ли се нови варианти на коронавирус?

Задават ли се нови варианти на коронавирус?

Има опасност пандемията от Covid-19 да връхлети света отново. За това сигнализираха от центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, цитирани от Bulgaria OnAir.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Според експерти добре известните вече ваксини не действат срещу новия вариант, носещ екзотичното име „Флирт“.

По думите на вирусолога от БАН проф. Радостина Александрова се касае за група от варианти – KP.1, KP.2, KP.3, генетично свързани помежду си. Те били потомци на друг вариант – JN.1, който предизвика възход в редица държави, в това число и САЩ.

„Често наименованието на вариантите идваше от социалните мрежи. „Флирт“ идва от съкращението на аминокиселините, на две от водещите мутации, характерни за тези варианти – FL идва от замяната на аминокиселина фенилаланин и ризин. RT идва от аргинин и треонин“, посочва проф. Александрова.

Тя уточни, че вирусът продължава да се променя, подобно на всички останали вируси. Няма данни да се смята, че този нов вариант има по-различна клинична проява от своите предци.

„Не очакваме някаква невероятна заплаха. Няма причини да очакваме тежка клинична картина. Специалистите се срещат с обичайните хрема, кашлица, възпалено гърло, главоболие, болки в тялото, умора. Случаите на загуба на вкус и мирис са много по-редки, в сравнение с началото. Пациентите все по-често се срещат със стомашно-чревни симптоми – гадене, повръщане, диария. Това кара и специалистите в началото да мислят за други вируси“, допълни вирусологът.

Последната актуализирана ваксина се прицелва основно към варианта, който беше във възход миналата година, отбеляза вирусологът.

„Смята се, че защитата е била до 51%. Очевидно е, че няма как да спре инфекцията, но се смята, че все още дава защита срещу тежко боледуване. Събират се всякакви данни. Дали по-бързо заразява? Едва ли, но във всички случаи, като един следващ вариант, бяга по-добре от имунния отговор“, стана ясно от думите ѝ.

Проф. Александрова подчерта, че няма нови препоръки от Центъра за контрол на заболяванията по отношение на ваксинацията. А във връзка с изтеглянето на ваксините на AstraZeneca, специалистът успокои, че няма повод за притеснение.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x