Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Задържаният за подкуп граничар е искал процент от обществена поръчка

Задържаният за подкуп граничар е искал процент от обществена поръчка. Това заяви пред журналисти служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Става въпрос за обществена поръчка, която касае снабдяване с джи пи ес- и на граничните кучета. Той е началник сектор, работи по тази поръчка. Искал е да му бъде платено, за да може да се постигне определен резултат и да спечели поръчката определено дружество. Работим от няколко седмици по този случай активно с Вътрешна сигурност“, заяви той.

Демерджиев подчерта, че по случая МВР е получило необходимото съдействие от страна на прокуратурата, което е довело и до резултата този човек да бъде задържан.

„Мисля, че достатъчно категорично и прецизно са извършени процесуално-следствените действия, за да бъде установена вината му. Той е в процент искания подкуп – достатъчно голям е процентът и смятам, че точно това е основната причина да не бъдат добре обезпечени нашите сили. Подобни практики – не ми е известно, обаче, ефективна борба да е водена с тях. В момента ние водим такава и това няма да бъде последния арест, уверявам ви, на хора, които се занимават с това.

По думите на Демерджиев мигрантския натиск в страната спада – ако при пика на мигрантския натиск опитите за проникване незаконно на територията на страната са били около 1600 на денонощие, сега са 600.

По казуса с катастрофиралия луксозен автомобил, превозващ 9 мигранти, Демерджиев коментира, че целта на трафикантите е била достигането на границата със Сърбия. Шофьорът на автомобила, развил скорост до 300 км/ч. е естонски гражданин.

„Този автомобил е следен през цялото протежение на магистралата, развива изключително висока скорост. Управлявал го е естонски гражданин, което е абсурдно и тук е редно да апелираме още веднъж и аз апелирам към Народното събрание: ниските наказания в България, това, че не са криминализирани доста голяма част от деянията, свързани с подобен нелегален трафик, води до това хора от цяла Европа като естонци, като италианци, като украинци, а почти няма българи сред тези, които превозват мигранти, да идват тук, да извършват тази дейност и ние да се борим с тях по една единствена причина, че нямаме достатъчно тежки наказания и не можем тези хора като ги хванем и приберем веднъж да сме сигурни, че няма да се озоват някой ден отново на пътищата на България и ние да ги преследваме със скорост 300, и да правим всичко възможно да спасим живота и здравето и на пътниците, и на нашите полицаи, и на хората по пътищата, така че използвам случая да благодаря на полицаите, които доста добре са обезпечили тази кола, а по-късно са задържали и извършителите чрез провеждането на оператично-издирвателни работи“, изтъкна той.

Стрелбата на Женския пазар, при която беше убит мъж, е заради междусъседска вражда, каза Иван Демерджиев.

„За съжаление агресията толкова ескалира, че поводът за този трагичен инцидент е абсолютно незначителен. Апелирам към хората много добре да се замислят преди да посягат към оръжието, за да разрешават абсолютно елементарни спорове и междусъседски отношения и други подобни“, призова вътрешният министър.

Бежаниците от Украйна, които вече са настанени у нас, ще останат на местата, на които се намират още 4 месеца. Тези, които тепърва идват у нас, ще бъдат настанявани за до месец в Елхово, след което ще бъдат насочвани към държавни бази.

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x