Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева очаква с 5% ръст на летовниците спрямо рекордната 2019 година (ВИДЕО)

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева очаква с 5% ръст на летовниците спрямо рекордната 2019 година (ВИДЕО)

Липсата на кадри е сериозен проблем, но наемането на работници от чужбина е временен вариант. Това заяви пред камерата на „Днес България“ зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, която пристигна в Бургас, за да вземе участие във форума „БГ Туризъм – Лято 2023“. Тя подчерта, че прогнозите за лято 2023 са в сферата на разумния оптимизъм и се очаква с около 5 процента ръст на летовниците спрямо рекордната 2019 година.

Зам.-министър Георгиева съобщи още, че работодателите в сектора, които искат да наемат хора от чужбина, ще бъдат облекчени чрез нова онлайн платформа. С проекта са ангажирани и министерствата на труда и социалната политика и на електронното управление. Работодателите ще могат да кандидатстват на платформата за издаване на разрешения за пребиваване и работа на чужденци у нас.

Георгиева допълни, че работодателите търсят хора основно в Турция, Молдова, Грузия, Киргизстан. За украинските бежанци у нас тя посочи, че трудно се интегрират на пазара на труда, тъй като са основно майки с малки деца и хора извън трудоспособна възраст.

„Много по-важно е да мотивираме учениците от професионалните гимназии и колежите да останат да работят в нашата страна“, отбеляза зам.-министърът и уточни, че за целта трудът в този сектор трябва да стане привлекателен, а за това е нужно да се ангажират работодателите.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x