Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Западът притискал арабските страни да скъсат отношенията си с Русия

Западът притискал арабските страни да скъсат отношенията си с Русия

epa09793942 Police on patrol in Red Square in Moscow, Russia, 01 March 2022. Russian troops entered Ukraine on 24 February prompting the country's president to declare martial law and triggering a series of severe economic sanctions imposed by Western countries on Russia. Starting from 28 February, the Central Bank of Russia decided to increase the key rate to 20 percent per annum, in an attempt to ensure financial and price stability. EPA/YURI KOCHETKOV

Западните страни ще продължат да оказват икономически и политически натиск върху арабските държави, за да възпрепятстват сътрудничеството им с Русия, заяви в понеделник пред ТАСС старши научният сътрудник от Института по ориенталистика на Руската академия на науките Борис Долгов.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„В случай че украинската криза продължи, Западът ще се опита да окаже натиск върху всички страни, които са извън антируската политика, включително и върху арабско-ислямския свят“, заяви Долгов в интервю за ТАСС. „Става дума за икономически и политически натиск.“

„Всички добре знаем, че редица арабско-ислямски страни са икономически зависими от Запада и такъв натиск може да даде резултат“, продължава експертът.

Предупреждава, че Швеция и Финландия в НАТО ще се отрази негативно на сигурността в Арктика и целия европейски континент

Според него страните от Близкия изток са против русофобската реторика, провеждана от САЩ и техните съюзници, и зад това стоят редица причини.

На първо място, „страните от арабско-ислямския свят се радват на важни икономически и военно-политически връзки с Русия“, каза Долгов. Друг важен фактор е антиарабската политика на Запада и Съединените щати, провеждана през последните десетилетия.

„Например нахлуването на Съединените щати и техните съюзници в Ирак, Либия, Сирия, Афганистан. Арабският свят и неговият народ разбират тази политика на Запада“, каза експертът.

Долгов отбеляза, че дългогодишните исторически връзки между Русия и арабския свят също предполагат фактор за сближаване на отношенията между Русия и регионите на Близкия изток.

„Много от настоящите и бъдещите поколения лидери са завършили висши учебни заведения в Съветския съюз и Русия“, продължи той. „Много студенти все още учат в Русия.“

„Всички те по естествен начин усвояват реалностите на Русия и сега могат да служат като мост за пренасяне на руската култура, политика и позициите на Русия в техните страни“, заяви експертът.

Долгов обаче заяви, че резултатът от руската военна кампания в Украйна ще определи окончателната позиция на арабския свят.

„Победата в украинската криза предполага повишаване на престижа на Русия както на глобално ниво, така и в арабско-ислямския свят“, каза той. „В случай че целите, набелязани в началото на специалната военна операция, бъдат постигнати, позицията на арабско-ислямския свят ще се промени в голяма степен и в проруска посока.“

На 21 февруари руският президент Владимир Путин обяви, че признава суверенитета на Донецката и Луганската народни републики. От началото на 2014 г. Русия признава републиките в Донбас в съответствие с конституциите на ДНР и ЛНР в границите на Донецка и Луганска област.

В телевизионно обръщение на 24 февруари руският президент Путин заяви, че в отговор на молба на ръководителите на донбаските републики е взел решение за провеждане на военна кампания в Украйна с цел защита на хората. Така беше поставено началото на военното нахлуване на Русия в Украйна.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x