Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Започват следствени действия по изборните злоупотреби в избирателна секция на монтанското село Габровница

Започват следствени действия по изборните злоупотреби в избирателна секция на монтанското село Габровница

Районната прокуратура в Монтана се самосезира по публикации и репортажи в медиите и разпореди на полицията да направи проверка за престъпления срещу политическите права на гражданите, извършени по време на броенето на гласовете в монтанското село Габровница, съобщиха от Съдебната палата в града.

Проверката трябва да изясни дали наистина има преправяне на резултати от изборите от длъжностно лице по време на преброяването на бюлетините. Данни за такова нарушение има в разпространен в социалните мрежи видеозапис от преброяването на бюлетините в секционна избирателна комисия в село Габровница, на който се чуват разговори „Тази на кого да я пиша“ и се изреждат номера на кандидати. 

При проверката трябва да се установи кой е председателя, кои са членовете на съответната избирателна секция и кои хора са присъствали в секцията по време на записа. От тях трябва да се снемат подробни обяснения. Самият запис също трябва да бъде намерен и приложен като доказателство. Полицията ще трябва да изиска от Общинската избирателна комисия в Монтана информация за постъпили сигнали за нарушения в изборния ден 29 октомври. 

На самият запис ясно се вижда, как членове на избирателната комисия обявяват с крясъци -„Имаме кмет, ааааа, айдееее“, след което единият от секционната комисия задава въпроса: „Тия бюлетини, какво ще ги правим. Ще са валидни или ще ги „оправяме“?

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x