Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Започва изграждането на нов арест в село Самораново

„Днешното събитие е показателно за последователната политика на Министерството на правосъдието за подобряване и обновяване на условията в местата за лишаване от свобода и привеждането им в съответствие с международните стандарти“, заяви заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова при откриване на строително-ремонтните работи за изграждането на нов арест и модернизиране на Затворническото общежитие (ЗО) в с. Самораново.

„Ключов партньор на министерството за постигането на тази цел е Норвежката страна, която чрез Норвежкия финансов механизъм финансира едни от най-важните проекти, като този“, допълни Павлова.

Проектът предвижда цялостно изграждане на модерен арест в една от съществуващите стари сгради на територията на ЗО с капацитет до 40 души с постановена мярка „задържане под стража“. До края на април 2024 г. трябва да е приключило и реновирането на затворническото общежитие от открит тип „Самораново” към затвора Бобов дол, където ще бъде обособено и преходно отделение (half way house ) за лицата, на които им предстои освобождаване, с оглед адаптацията им в обществото.

„Целта е да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените в унисон с изискванията на европейските норми и стандарти“, обясни Павлова.

По думите на главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ главен комисар Ивайло Йорданов в общежитието, което е с капацитет до 140 ще бъдат обновени санитарни възли в обособените спални помещения, общи етажни бани, кухненски и спомагателни помещения, перално отделение, котелно помещение и административни помещения за надзорния и административния състав.

На събитието присъства и началникът на затвора Бобов дол Крум Петров, а отец Георги Паликарски отслужи тържествено литургия. 

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x