Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > За пореден път МВР се оплете в скандал: Смърт в ареста на Ямбол и калинката Стоянов забръмча, като самолет с ла…а

За пореден път МВР се оплете в скандал: Смърт в ареста на Ямбол и калинката Стоянов забръмча, като самолет с ла…а

За пореден път Министерството на вътрешните работи (МВР) на България се оказа в центъра на скандал. Във вторник, 32-годишен мъж почина в ареста в Ямбол, а вместо да предложат ясна и бърза информация, отговорните лица се опитват да се измъкнат от ситуацията с обичайните милиционерски прийоми.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, типичният послушко без собствено мнение, обеща тържествено и пинизчийски, че щял да погледне камерите, които според него записали всичко.

Скандал и реакции

Министър Стоянов заяви, че от момента на влизането на починалия в Районното управление до неговата смърт, има камери, които могат лесно да установят какво точно се е случило. „Лесно“ е епитет, който трудно може да бъде свързан с МВР, особено когато става въпрос за трагични инциденти като този. Но, вместо да гледа записите и да даде ясен отговор, той обяви, че трябва да се изчака аутопсията, която „ще бъде готова в рамките на деня или утре“. Сякаш аутопсията е някакво магическо заклинание, което ще разкрие всички тайни.

Сезиране след медиен натиск

Интересен факт е, че дисциплинарното производство срещу полицейския служител започна едва след медийния натиск. Защо е трябвало министърът да се сезира заради публикации в медиите, вместо моментално да предприеме действия след докладването на смъртен случай в арест? Това е типичен пример за изтъркани милиционерски маньовъри: въртят и сучат до последно, а после се оказва, че камерите не са записвали или са били повредени. И, разбира се, ще бъде наказан техническият персонал или някой треторазряден полицейски канцеларен плъх за кумова срама.

Без действия, без отговорност

Какво би се случило, ако никой не беше писал по темата? Нищо. Абсолютно нищо. Никой нямаше да си мръдне задника да разследва и да дава обяснения. За МВР е тежко да се обяснява и да дава отчет за работата си, камо ли за грешките си. И сега, колко време ще чакаме, за да гледат камерите и да умуват дали е имал кел Хасан глава или не?

Слабо ще звучи, ако се каже, че обществеността най-вероятно е потресена, силно разочарована и недоволна от поредния скандал в МВР. Отвратена е от липсата на бързи и адекватни действия. И има защо! Време е за промяна, време е за отговорност и време да се сложи край на изтърканите шашарми, които поставят на риск живота и доверието на гражданите.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x