Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > За пример! Младежи в неравностойно положение с безпрецедентни акции по почистване на родното Черноморие и Бургас /Видео и Снимки/

За пример! Младежи в неравностойно положение с безпрецедентни акции по почистване на родното Черноморие и Бургас /Видео и Снимки/

Изключително мил и достоен за пример акт от страна на „Дневния център за пълнолетни лица с увреждания“ – Община Бургас, които се включиха за 5 поредна година в акция за почистване на родното Черноморие.

Този път идеята им е да се прочистят от отпадъци плажовете и обществените паркове.

Пред наш репортер рехабилитаторът от центъра за пълнолетни лица с увреждания -Диана Иванова разказа /Вижте във видеото/:

Идеята е на ръководството на центъра, като един от методите за интегриране на хора в неравностойно положение в обществото, посредством мотивация за трудова ангажираност.

Група младежи от центъра под ръководството на трудо-терапевтът Жана Божкова и рехабилитаторът Диана Иванова, се озоваха на плаж Крайморие, където за отрицателно време почистиха до блясък плажната ивица от боклуците, които недобросъвестни граждани и туристи са разхвърлили, и поройните дъждове довлякоха до самия морски бряг.

“ За пета поредна година се включваме в подобна акция. Ние смятаме, че инициативата „Да изчистим България за един ден“ е прекрасна, но това може да се прави много пъти в годината. Има недобросъвестни хора, които продължават да си изхвърлят боклуците, където им падне. Замърсяват и после се сърдят, че е мръсно. Поройните дъждове са довлекли най-много боклуци по плажовете. Водите, които се отичат в най-ниските точки на крайморските селища, а именно морето, са довлекли всевъзможни отпадъци. Най-страшна е пластмасовата. Тя се разгражда в природата за стотици, а може и хиляди години. С нашите момичета и момчета свършихме една прекрасна работа. Те са изключително мотивирани и с желание, радост се впускат в такива инициативи“, разказва Диана Иванова пред репортер на Днес България.

Хората в неравностойно положение са част от нашето общество и вместо да ги отхвърляме, неглижираме и пренебрегваме, можем да ги приобщим, чрез различни трудови занимания и инициативи.

„Те са добри, ентусиазирани и много старателни в това, което вършат. Изпитват истинска радост и удовлетворение от това, което са свършили. Трудовата терапия, активира умствени процеси и ангажира логически мисловни дейности. Това помага в процеса на работа с тези хора и по този начин те се чувстват полезни, и са полезни за обществото“, каза трудо-терапевта Жана Божкова.

Крайморската плажна перла светна с пълния си блясък, след акцията на младежите с увреждания. Тяхното старание и енергичност изуми концесионера и всички служители на плажа.

„Изключително мили и добронамерени хора. Страхотно мотивирани, амбициозни и трудолюбиви. Пороите довлякоха много пластмасови боклуци от вътрешността на Крайморие. Тези младежи за отрицателно време прочистиха ивицата до блясък. Не остана, както се казва прашинка непочистена. Адмирации за тях и ръководството на Центъра за хора с увреждания. Наистина успяват да постигнат отлични резултати с методологията на лечение, терапия и ангажираност на тези хора. Те са част от нас, от нашето общество и доказаха за сетен път, че могат да бъдат изключително полезни’, коментира концесионерът на плаж Крайморие-Николай Димитров.

Вижте, какво каза терапевта Жана Божкова в следващото видео:

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x