Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Общество > За Стоил – агнето, Великден няма да бъде фатален

За Стоил – агнето, Великден няма да бъде фатален

Традицията повелява на великденската трапеза да присъства и агнешко месо. Сега ще ви разкажем историята на агне, което няма да бъде в менюто за празника. За него този Великден няма да бъде фатален, защото от жертвено животно се е превърнал в домашен любимец.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Носи каишка, обича да го гушкат и следва стопанката си плътно по петите. В тази история главният герой не е куче, а агнето Стоил.

Стоил е бил намерен в снежно поле край София. Новороден, още с пъпната връв, бил поверен на грижите на фондация “Дивите животни”.

„Първо, че беше мокър, на студа стоял незнайно колко време, после разви пневмония, не можеше да ходи дълго време… Просто около 2 месеца беше в непрекъснати медицински грижи в клиниката.Какво се е случило – нямаме представа какво точно се е случило, защо е бил изоставен. Може би някоя неопитна майка си е оставила малкото и овчарят просто не е забелязал или нещо друго се е случило“, разказа Любомила Кривошиева – фондация „Дивите животни“.

Въпреки че прогнозите за оцеляването му не са били никак оптимистични, днес Стоил е щастливо и жизнерадостно агънце. И макар и още малък, проявява характер:

„Той е много благ, но в същото време си е животно с характер и общо взето не желае да прави неща, които някой друг му налага. Обича да си седи на спокойствие, да си преживя и да не го закачат много, много. Когато му се играе, да си тичка насам – натам, много е любопитен, иска да види всички животни, които среща, да ги разгледа от близо“, обясни Кривошиева.

Стоил често може да бъде забелязан в междублоковите пространства в столичния квартал „Изток“ и се превърща в истинска атракция. Той обича да се разхожда, но и при любимото си занимание се вижда ината му.

„Когато времето е мрачно, Стоил иска да си седи в обора и да си преживя на топличко и на спокойно. Ако случайно искаш да го изведеш, когато навънка духа вятър или вали – не, той не желае“, казва още Кривошиева.

Стоил скоро ще излезе от клиниката и ще заживее при своята спасителка, която пригодява в къщата си специално място за него. А за хората, които се притесняват какво ще стане с агнето, трябва да бъдат спокойни.

„… и след Гергьовден ще е жив!“, увери Любомила Кривошиева.

  Видеото може да видите ТУК

Източник: БНТ

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x