Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > „Зомби вируси“ в Сибир могат да предизвикат нова ужасяваща пандемия

„Зомби вируси“ в Сибир могат да предизвикат нова ужасяваща пандемия

Арктически „зомби вируси“ в Сибир могат да предизвикат нова ужасяваща пандемия, предупреждават учени, предаде The Guardian.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Човечеството е изправено пред необичайна пандемична заплаха: древни вируси, замръзнали в Арктика, биха могли един ден да бъдат освободени заради затоплящия се климат на нашата планета и човешката дейност.

Щамове на тези микроби Methuselah – или зомби вируси, както са известни – вече са изолирани от изследователи, които изразиха опасения, че може да има пандемия не от ново за науката заболяване, а от болест от миналото. В резултат на това учените са започнали да планират мрежа за наблюдение на Арктика, която да открива ранни случаи на заболяване, причинено от древни микроорганизми.

Вечната замръзналост покрива една пета от северното полукълбо и се състои от почва, която е била при температури под нулата за дълги периоди. Някои слоеве са останали замръзнали в продължение на стотици хиляди години. Ключовият момент за вечната замръзналост е, че е студено, тъмно и липсва кислород, което е идеално за запазване на биологичен материал.

Но тук идва големият проблем: вечната замръзналост на света се променя. Горните слоеве на основните запаси на планетата – в Канада, Сибир и Аляска – се топят. Опасност идва и от други място: заради топящите се ледове се е увеличило корабоплаването, трафикът и индустриалното развитие на Сибир. Заради добива на нефт замръзнали вируси могат да се окажат в човешкото тяло и да бъдат пренесени на други хора. Тези операции ще освободят огромни количества патогени, които все още виреят там. Миньорите ще влязат и ще дишат вирусите. Ефектите могат да бъдат ужасяващи.

Учените смятат, че вечно замръзналата земя – в най-дълбоките си нива – може да съдържа вируси, които са на възраст до милион години и следователно ще бъдат много по-стари от нашия собствен вид, за който се смята, че се е появил преди около 300 000 години. Нашата имунна система може никога да не е била в контакт с някои от тези микроби и това е друго притеснение. Учените ясно посочват: сега сме изправени пред осезаема заплаха и трябва да сме готови да се справим с нея. Толкова е просто.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x