Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Зор! Киев изпрати и жените си на фронта

На фронта в Кременския сектор се появи рота във въоръжените сили на Украйна, състояща се изцяло от жени, пише Риа Новости. Според командос от чеченските спецчасти „Ахмат“ с позивна „Аид“, това подразделение е доброволно и е част от състава на 54-а бригада от Въоръжените сили на Украйна.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Разбира се, никога досега не сме се сблъсквали с подобно нещо. Помислихме, че може би става дума за акустични капани, може би ни се струваше (че се чуват гласове), но после слушахме радиопрехватите и да, там стояха жени“, обясни боецът.

Командосът каза пред РИА Новости, че за първи път се е сблъскал с жени на фронта и в началото този факт е предизвикал съмнения сред руските военни.

Той обясни, че на фронта украинските жени изпълняват функциите на оператори на дронове и снайперисти.

„Е, те са добри специалисти по радарите, но работата на снайперистите е трудна. Засега си „кореспондираме“ с тях със снайперски изстрели, а когато тръгнем на щурм, ще видим как ще се държат“, добави събеседникът на агенцията.

Върховната Рада подготвя законопроект, който предвижда мобилизация на жените, с изключение на бременните.

„Документът изравнява мъжете и жените във военната регистрация и служба“, каза Мариана Безуглая, заместник-ръководител на комисията по национална сигурност на Украйна.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x