Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Иван Алексиев: Да се преразгледа концесията на Фрапорт! Бургаското летище трябва да е конкурентно на Летище Варна (ВИДЕО)

Иван Алексиев: Да се преразгледа концесията на Фрапорт! Бургаското летище трябва да е конкурентно на Летище Варна (ВИДЕО)

Ще поискаме концесията на Летище Бургас да бъде преразгледана и Фрапорт да промени условията, така че да бъдем конкурентноспособни на Летище Варна. Разговарял съм с изпълнителния директор д-р Франк Кванте, имам подкрепата на туристическия бранш и кметовете от Южното Черноморие. Ако това не бъде постигнато, следващата стъпка е разваляне на концесията.

Това заяви на брифинг кметът на Поморие и областен председател на ГЕРБ Бургас Иван Алексиев, предаде репортер на „Днес България“. На срещата присъстваха още депутатите Жечо Станков, Любен Дилов, Галя Желязкова и Андрей Рунчев, които говориха по актуални политически теми.

Най-горещата от тях бе именно пренебрегването на Летище Бургас за сметка на Летище Варна, от където минават всички полети през зимния сезон. Както съобщихме кметовете на Бургас и Поморие настояват част от тях да бъдат пренасочени през Летище Бургас. Такова е настояването и на туристическия бранш.

„Това, което поискам и за което имам подкрепата на туристическия бранш и кметовете от Южното Черноморие, е Фрапорт да си преразгледа политиката спрямо Летище Бургас. Въпросът беше провокиран на Консултативния съвет по туризъм в Община Поморие, който провеждаме след края на сезона. Туристическият бранш е силно притеснен, че на Летище Бургас не се извършват полети през зимата, няма вътрешни полети, няма полети Бургас-София, за сметка на Летище Варна“, подчерта Алексиев.

Той е поискал спешна среща с представителите на Фрапорт, но положителен резултат така и не е последвал.

„Първата среща я проведох самостоятелно, имах уверението, че след празниците тук ще бъдат доведени представители на всички нискотарифни авиокомпании. Идеята беше да се проведе една голяма среща в Бургас, да видим какви условия поставят, какви изисквания имат, за да кацнат в Бургас. Вместо това бяхме поканени на една среща с кмета на Бургас, на която отново взе да ни се обяснява как Фрапорт правели големи вложения в Летище Бургас. Забележете в какво се изразяват техните инвестиции – във фотоволтаици върху покривите на сградите, за да си компенсират загубите. Като инвестиция е добре, но за Фрапорт. А като добавена стойност за региона – никаква! Кое беше най-притеснителното… Представиха ни се графики, от които се вижда, че през зимните месеци Летище Бургас е на нула. А Летище Варна повишава полетите си точно през зимните месеци. През лятото, когато Летище Бургас изпълнява максимален брой полети, ние имаме 2,5 пъти по-голям пътникопоток, отколкото Варна. Заключението на д-р Кванте е, че нашият маркетинг бил много слаб. България не е позната в Европа и света, Бургас като дестинация не е позната в Европа и света, но Варна – не знам как – е позната“, коментира кметът на Поморие.

Иван Алексиев е уведомил д-р Франк Кванте, че ще настоява за преразглеждане на концесията на летище Бургас, за да може дори Фрапорт да останат, условията в договора да са такива, че двете летища да са в конкурентна среда.

„Отправил съм покана към туристическия бранш, ще направим една среща, имам подкрепата на кметовете от Южното Черноморие и ще поискаме преразглеждане на концесията и поставяне на нови условия, за да бъде летище Бургас конкурентно на Летище Варна. Ако не могат да постигнат това нещо, следващата стъпка е разваляне на концесията. Но те имат възможността да покажат, че ние сме партньори“, каза още областният лидер на ГЕРБ Бургас.

Цялата пресконференция гледайте в нашето видео!

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x