Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Общество > Идват облаци

През нощта от запад облачността започна да се увеличава и вплътнява. В Северозападна България вятърът днес ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. В останалата част от страната вятърът ще се задържи от югозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София около 7°, съобщиха от НИМХ.

Днес през страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Още сутринта в Западна България, а до края на деня и в останалата част от страната ще започнат валежи от дъжд. Главно в Централна и Североизточна България ще са интензивни и значителни по количество. На места там ще се развият и гръмотевични бури, не се изключени и дребни градушки.

След обяд в Северозападна България валежите временно ще спрат. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, в източните райони от север и с него ще нахлува студен въздух.

Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 8-10° из високите западни полета и Централен Предбалкан, до 20-22° в Югоизточна България, където до обяд вятърът все още ще е от югозапад и ще има повече слънце, в София около 9°. 

Жълт код в по-голямата част от страната за силен вятър, дъждове и гръмотевици е обявен за неделния ден. Има условия и за градушки.

В Западна България скоростта на вятъра ще е около 60-70 километра в час.

Над Югозападните райони предстоят краткотрайни, временно интензивни дъждове с гръмотевици и силен вятър.

Подобна е прогнозата за Североизточна и Източна България, както и области от Южна.

Оранжев код е обявен в областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Там се очакват краткотрайни, но интензивни дъждове, придружени от гръмотевици и усилване на вятъра. Възможно е количествата на валежите да достигнат 20-35 литра на квадратен метър, а в планинските райони – до 30-50 литра на квадратен метър.

По високите места в планините валежите ще са първо от дъжд, а по-късно и от сняг

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x