Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Региони > Изграждан АЕЦ на 30 километра от Ахтопол

Изграждан АЕЦ на 30 километра от Ахтопол

Анкара води преговори с Китай за изграждане на четири мащабни ядрени реактора в района на Тракия в Северозападна Турция. Ограниченията за COVID-19 забавиха преговорите, но разговорите продължават онлайн. Това заяви заместник-министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция, Алпарслан Байрактар, предава Марица.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Министърът каза, че вече обявените планове за изграждане на 12 големи ядрени реактора на три площадки „няма да са достатъчни, ако вземем предвид 2050-70-те години. Нуждаем се от повече“.

„Има известен значителен напредък към междуправителствено споразумение между Турция и Китай“, каза Байрактар. Турция запазва вярата си в ядрената енергия, въпреки че е податлива на земетресения страна.

По информации в местни медии, Турция е обсъждала терен за третата си атомна централа недалеч от брега на Черно море, в близост до границата с България. Все още решението не е окончателно, но фаворитът засега е терен до град Инеада. Мотивът е, че рискът от земетресение там е нисък, а близостта до морския бряг предоставя удобство на първо място за транспорт на ядрените реактори и на второ място за достъпа до водни ресурси, които се ползват за охлаждане.

Русия в момента строи първата ядрена електроцентрала в Турция и първия от четирите реактора на площадката ще влезе в експлоатация през следващата година, каза Байрактар. Когато бъдат завършени, се очаква четирите реактора да осигурят 10% от общите нужди на Турция от електроенергия.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза неотдавна, че подготовката за втората и третата атомна електроцентрала в Турция ще започне след завършването на електроцентралата Аккую, която се изгражда в окръг Мерсин, в южната част на страната.

„Ние планираме да активираме първи блок на АЕЦ Аккую през 2023 и по един блок всяка следваща година до 2026 г. „, обяви Ердоган.

„443 атомни електроцентрали все още работят в 32 страни в света, ето защо Турция има право да притежава ядрена енергия“, каза Ердоган.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x