Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Региони > Изграждан АЕЦ на 30 километра от Ахтопол

Изграждан АЕЦ на 30 километра от Ахтопол

Анкара води преговори с Китай за изграждане на четири мащабни ядрени реактора в района на Тракия в Северозападна Турция. Ограниченията за COVID-19 забавиха преговорите, но разговорите продължават онлайн. Това заяви заместник-министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция, Алпарслан Байрактар, предава Марица.

Министърът каза, че вече обявените планове за изграждане на 12 големи ядрени реактора на три площадки „няма да са достатъчни, ако вземем предвид 2050-70-те години. Нуждаем се от повече“.

„Има известен значителен напредък към междуправителствено споразумение между Турция и Китай“, каза Байрактар. Турция запазва вярата си в ядрената енергия, въпреки че е податлива на земетресения страна.

По информации в местни медии, Турция е обсъждала терен за третата си атомна централа недалеч от брега на Черно море, в близост до границата с България. Все още решението не е окончателно, но фаворитът засега е терен до град Инеада. Мотивът е, че рискът от земетресение там е нисък, а близостта до морския бряг предоставя удобство на първо място за транспорт на ядрените реактори и на второ място за достъпа до водни ресурси, които се ползват за охлаждане.

Русия в момента строи първата ядрена електроцентрала в Турция и първия от четирите реактора на площадката ще влезе в експлоатация през следващата година, каза Байрактар. Когато бъдат завършени, се очаква четирите реактора да осигурят 10% от общите нужди на Турция от електроенергия.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза неотдавна, че подготовката за втората и третата атомна електроцентрала в Турция ще започне след завършването на електроцентралата Аккую, която се изгражда в окръг Мерсин, в южната част на страната.

„Ние планираме да активираме първи блок на АЕЦ Аккую през 2023 и по един блок всяка следваща година до 2026 г. „, обяви Ердоган.

„443 атомни електроцентрали все още работят в 32 страни в света, ето защо Турция има право да притежава ядрена енергия“, каза Ердоган.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x