Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Общество > Издадоха заповед за ареста на Башар Асад

Издадоха заповед за ареста на Башар Асад

Франция иска да арестува военнопрестъпника Башар Асад, под чието управление Сирия е разпокъсана от гражданска война и хуманитарна катастрофа.

Френски съд е издал международна заповед за арест на сирийския президент Башар Асад, обвинен в съучастие в престъпления срещу човечеството заради предполагаемите химически атаки в Сирия през лятото на 2013 г., съобщиха днес ищците, цитирани от Франс прес, предаде БТА.

Източник от съдебната система потвърди издаването на четири заповеди за арест за съучастие в престъпления срещу човечеството и съучастие във военни престъпления за предполагаемите атаки с газ зарин, при които според американското разузнаване на 21 август 2013 г. в Източна Гута са загинали повече от 1000 души.

В заповедта фигурират още братът на Башар Асад – Махер, фактически ръководител на Четвърта дивизия, елитно подразделение на сирийската армия, както и към двама генерали – Гасан Абас и Басам ал Хасан, който е офицер за връзка и ръководител на службата за сигурност. От април 2021 г. съдиите следователи от отдела за престъпления срещу човечеството на Парижкия съд разследват химическите атаки в Сирия през 2013 г., за които е обвинявано правителството на Башар Асад.

Разследването е започнато, след като Сирийският център за медии и свобода на словото, Инициативата за правосъдие на фондация „Отворено общество“ и Сирийският архив подават иск като граждански ищци. Тези разследвания, провеждани в рамките на т.нар. „екстериториална юрисдикция“ на френската съдебна система, се отнасят и до атаките, извършени през нощта на 4 срещу 5 август 2013 г. в Адра и Дума, при които бяха ранени 450 души. „Това решение представлява исторически съдебен прецедент. То е още една победа за жертвите, техните семейства и оцелелите, както и стъпка към справедливост и траен мир в Сирия“, заяви в изявление Мазен Даруиш, основател и главен изпълнителен директор на Сирийския център за медии и свобода на словото.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x