Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Израелски план предлага прехвърляне на цивилни от Газа в Синай

Израелски план предлага прехвърляне на цивилни от Газа в Синай

epa10852242 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) eats an apple slice to mark the upcoming Jewish New Year holiday at a weekly meeting of his Cabinet in Jerusalem, 10 September 2023. EPA/OHAD ZWIGENBERG / POOL

Министерството на разузнаването на Израел е изготвило военновременно предложение за прехвърляне на 2,3-милионното население на ивицата Газа на египетския Синайски полуостров. Това предизвика осъждане от страна на палестинците и влошаване на напрежението с Кайро.

Документът, публикуван за първи път от Sicha Mekomit, местен новинарски сайт, е с дата 13 октомври, шест дни след като бойци на „Хамас“ нахлуха в Южен Израел, убивайки 1400 и вземайки над 240 заложници при атака, която провокира опустошителната война в Газа.

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху омаловажи доклада, съставен от Министерството на разузнаването, като го определи като хипотетично упражнение – „концептуален документ“. Заключенията на доклада задълбочиха дългогодишните страхове на египтяните, че Израел иска да превърне Газа в проблем на Египет, и съживиха спомените на палестинците за най-голямата им травма – изселването на стотици хиляди хора, които избягаха или бяха принудени да напуснат домовете си по време на боевете през 1948 г, пише „Ройтерс“.

„Ние сме против прехвърлянето на всяко място, под каквато и да е форма и го смятаме за червена линия, която няма да позволим да бъде прекрачена“, каза за доклада Набил Абу Рудейнех, говорител на палестинския президент Махмуд Абас. „Това, което се случи през 1948 г., няма да бъде позволено да се повтори.“

Масовото разселване, каза Абу Рудейне, би било „равнозначно на обявяване на нова война“.

Досега повече от 8000 палестинци, по-голямата част от които цивилни, бяха убити, след като Израел започна война срещу „Хамас“ в отговор на нападението на групировката на 7 октомври.

В доклада си Министерството на разузнаването — министерство, което провежда изследвания, но не определя политика — предлага три алтернативи „за осъществяване на значителна промяна в гражданската реалност в ивицата Газа в светлината на престъпленията на „Хамас“.“

Авторите на документа смятат тази алтернатива за най-желаната за сигурността на Израел.

Документът предлага преместване на цивилното население на Газа в палаткови лагери в Северен Синай, както и последователно изграждане на постоянни градове и хуманитарен коридор. Докладът визира в Израел да бъде създадена зона за сигурност, която да блокира влизането на разселените палестинци. Докладът не казва какво ще стане с Газа, след като населението й бъде изчистено.

Министерството на външните работи на Египет не коментира доклада. Но Египет даде ясно да се разбере, че не иска да приеме вълна от палестински бежанци.

Египет отдавна се опасява, че Израел иска да предивика трайно принудително експулсиране на палестинците на негова територия, както се случи по време на войната около независимостта на Израел. Египет управляваше Газа между 1948 и 1967 г., когато Израел завладя територията, заедно със Западния бряг и Източен Йерусалим. По-голямата част от населението на Газа са потомци на палестински бежанци, прокудени от днешните територии на Израел.

Президентът на Египет Абдел Фатах Ел-Сиси вече каза, че масов приток на бежанци от Газа ще навреди значително на палестинската национална кауза. Това също може да доведе със себе си палстински бойци в Синай, откъдето те биха могли да предприемат атаки срещу Израел, каза той. Едно преместване на палестинците би застрашило мирния договор между Египет и Израел от 1979 г. Той предложи Израел вместо това да настани палестинци в своята пустиня Негев, която граничи с ивицата Газа, докато не прекрати военните си операции.

Йоел Гузански, старши сътрудник в Института за изследване на националната сигурност в Тел Авив и бивш консултант на министерството, предупреди, че докладът заплашва да навреди на отношенията с Египет.

„Ако този документ е реален, това е сериозна грешка.“

„Това може да предизвика стратегически разрив между Израел и Египет“, обясни Гузански. „Виждам го или като невежество, или като опит на някой, който иска да повлияе негативно на отношенията между Израел и Египет, които са много важни на този етап“

Египет е ценен партньор, който си сътрудничи зад кулисите с Израел, каза той. Ако възникне съмнение за открито подпомагане на израелски план като този, особено включващ палестинците, това може да бъде „опустошително за неговата стабилност“.

Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси призова да не се разширява повече конфликта след като дронове бяха прихванати след навлизане в египетското въздушно пространство

В документа се говори, че Египет, Турция, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства трябва да подкрепят плана или финансово, или чрез приемане на прокудени жители на Газа като бежанци и в дългосрочен план като граждани. „Снизходителните“ имиграционни практики на Канада също я правят потенциална цел за презаселване, се добавя в документа.

На пръв поглед това предложение „може да бъде сложно по отношение на международната легитимност“, пише в самия документ. „Според нашата оценка боевете след евакуацията на населението ще доведат до по-малко цивилни жертви в сравнение с това, което може да се очаква, ако населението остане.“

Израелски служител, запознат с документа, каза пред „Ройтерс“, че той не е обвързващ и че не е имало съществено обсъждане по него със служители по сигурността. Кабинетът на Нетаняху го нарече „концептуален документ, подобен на който се подготвя на всички нива на правителството и неговите агенции за сигурност“.

„Въпросът „какво се случва след това“ не е бил обсъждан на нито един официален форум в Израел, който в момента е фокусиран върху унищожаването на управленския и военния капацитет на „Хамас““, коментира кабинетът на премиера.

Документът отхвърля другите две възможности: възстановяване на базираната на Западния бряг палестинска власт като суверен в Газа или подкрепа на местен режим. Наред с други причини, той ги отхвърля като неспособни да възпират атаките срещу Израел.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x