Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Израел усили атаките си в ивицата Газа

Израел засили атаките си в южната част на Ивицата Газа, след като министър-председателят Бенямин Нетаняху и президентът на САЩ Джо Байдън обсъдиха различията относно следвоенното бъдеще на палестинците, които подсказаха за разрив между двамата съюзници, предаде АФП.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Израелските бомбардировки отново са били съсредоточени върху Хан Юнис, най-големия град в контролираната от Хамас южна част на Газа, въпреки че палестинските медии съобщават и за интензивен огън около Джабалия в северната част на страната.

Байдън и Нетаняху проведоха първия си телефонен разговор от 23 декември насам, ден след като израелският лидер отново заяви, че отхвърля всякаква форма на палестински суверенитет, задълбочавайки разногласията с ключовия поддръжник на Израел във връзка с войната.

Докато двамата лидери говореха за това какво може да последва, реалността на войната беше твърде ясна в Хан Юнис и на други места в контролираната от Хамас територия.

Байдън заяви след петъчния разговор с Нетаняху, с когото има сложни отношения от около 40 години, че е възможно израелският лидер все пак да се оправи. „Съществуват няколко вида решения за две държави. Има редица държави, които са членове на ООН, които нямат собствени военни сили“, каза Байдън.

„И така, мисля, че има начини, по които това може да се осъществи“, добави американският президент.

Нетаняху заяви, че Израел „трябва да има контрол върху сигурността на цялата територия на запад от река Йордан“, което „противоречи на идеята за палестински суверенитет“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x