Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Икономика > Изслушват Любомир Каримански в петък

Изслушват Любомир Каримански в петък

В петък се очаква да бъде изслушан единственият останал кандидат за поста на управител на Българската народна банка – депутатът от „Има такъв народ“ и председател на бюджетната комисия – Любомир Каримански, предаде БНТ.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Вторият участник в поредния конкурс – председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ – Андрей Гюров обяви в неделя, че се оттегля. Мотивът е, че не иска кандидатурата му да бъде залог за политически домогвания.

В момента управител на Българската народна банка от 2015 г. е Димитър Радев. Мандатът му изтече през лятото на миналата година, но оттогава досега не се намери кандидат за поста му.

Управителят на БНБ е не само лице на банката,

но и човекът, който трябва да се ползва с много голямо уважение и доверие в международните финансови среди и сред обществото у нас. Самият той не управлява сам банката. Има управителен съвет, който се състои от 7 души. Трима подуправители на основните банкови управления – емисионно, банково и банков надзор, които се избират от Народното събрание. Останалите трима в управителния съвет на централната банка се назначават с мандат от президента на страната.

За последен път процедурата за избор на управител на БНБ се провали през март. Тогава нямаше кандидати, но в политическите среди се споменаваше името на Любомир Каримански като евентуална номинация.

В случай, че той не бъде избран в петък, процедурата за избор на управител се води за провалена и Народното събрание трябва да обяви нова. Докато бъде избран нов управител, поста ще продължи да изпълнява Димитър Радев.

В случай, че Каримански бъде избран, той ще стане управител. Предстои обаче да изтекат мандатите и на подуправителите.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x