Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Изтъргуваната електроенергия на Българската независима енергийна борса на пазара „Ден напред“ за октомври e над 2 гигаватчаса

Изтъргуваната електроенергия на Българската независима енергийна борса на пазара „Ден напред“ за октомври e над 2 гигаватчаса

Общото количество изтъргувана електроенергия на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) на пазара „Ден напред“ за октомври e 2 053 152,9 мегаватчаса (MWh). Това е с 3,8 на сто по-малко спрямо септември и със 17,8 на сто повече на годишна основа, съобщава БНЕБ в свой анализ, получен в БТА.

Средната месечна цена за базов товар е 208,97 лв. за мегаватчас и е с 5,1 на сто по-висока спрямо предишния и с 48,1 на сто по-ниска спрямо същия месец на миналата година.

Средната месечна цена за базов товар ел. енергия на БНЕБ се движеше заедно със същата на борсовия пазар OPCOM (Румъния) около 106 евро за мегаватчас. На борсата HUPX (Унгария) средната цена за базов товар е била 105 евро. Най-висока е била средната цена на HenEx (Гърция) – около 111 евро.

Топ 3 най-активни участници на пазар „Ден напред“ през месеца по нетни търгувани количества: „Електрохолд Трейд“ ЕАД, АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и „ЕНЕРГО-Про Енергийни Услуги“ ЕАД.

На пазар „В рамките на деня“ общото количество изтъргувана ел. енергия за месеца e 215 603,1 MWh. Количеството е с 28,1 на сто повече спрямо предишния и с 85,7 на сто повече спрямо същия месец на миналата година.

Месечната среднопретеглена цена е 234,94 лв. и е с 12,9 на сто по-висока спрямо предишния и с 42,5 на сто по-ниска спрямо същия месец на миналата година.

Топ 3 най-активни участници на пазар „В рамките на деня“ през месеца по нетни търгувани количества: „Национална Електрическа Компания“ ЕАД, „Номад Енерджи Къмпани“ ЕООД и GEN-I D.O.O.

Акцент на месеца – търгуваните количества на пазарен сегмент „В рамките на деня“ на БНЕБ отново бележат рекорд на месечна база, като за октомври 2023 г. достигат 215 603,1 MWh, отчита борсата.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x