Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Илияна Йотова с категорична позиция за РСМ

Илияна Йотова с категорична позиция за РСМ

Вицепрезидентът Илияна Йотова не вижда основания на този етап за вдигане на ветото за старт на европреговорите на Република Северна Македония (РСМ). Това каза тя в интервю за предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR след визитата си в Битоля и Охрид преди дни.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Йотова ще изкаже категорично становище, когато излязат резултатите от преброяването на населението в Северна Македония. На този етап тя не вижда основания преброяването да бъде признато.

Там Йотова присъства на откриването на Културен клуб „Иван Михайлов“ и се срещна с местните българи. Вицепрезидентът подчерта, че указите за българско гражданство, издадени за хора от Северна Македония, само от 2007 година насам, са 85 хиляди.

Тези хора са доказали българския си произход с документи. В тази връзка тя коментира и преброяването в Северна Македония, според което само 3500 души са записани като българи на територията на страната, а резултатите от чужбина още не са излезли.

„България има 5 условия към РСМ, които са поставени много отдавна. Още когато се разбра, че от подписването на Договора за добросъседство нищо не е мръднало. 18 заседания на смесената историческа комисия и нито един ред, който да е променен в текстовете в училищата в РСМ“, заяви Йотова

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x