Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Имаме ли ресурси за реакция срещу Русия

Имаме ли ресурси за реакция срещу Русия

Руската държавна компания „Газпром“ обяви вчера, че спира доставките на природен газ за България от днес. Това се случи часове преди правителствената визита в Украйна, след която се очаква управляващите най-накрая да вземат решение дали ще предоставят военна помощ на нападнатата от Русия държава. По-рано стана ясно, че спират доставките на руски газ и за Полша. От правителството обявиха, че имат резервен план.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

В началото на март председателят на парламентарната комисия по енергетика и депутат от „Продължаваме промяната“ Радослав Рибарски каза, че при спиране на доставки на природен газ от Русия има разработен план в три степени. Три дни преди началото на войната бившият премиер Иван Костов намекна, че България може да използва като коз транзита на руски газ за Сърбия през страната ни.

„Дневник“ събра първи реакции по темата.

Любомир Аламанов, пиар експерт:

Е, да повторим: Един насилник прави каквото си иска не защото е провокиран, а защото е насилник. Не пратихме оръжие, но насилникът си е насилник.

И да, ако за 12 години имахме изградени диверсифицирани канали, сега нямаше да сме в това положение.

Но има и нещо положително. Вече няма от какво да се притесняваме. И правителството може да покаже смелост и истинско лидерство. Дано да ги има!

Доц. Христо Христев, преподавател по право на ЕС:

Русия ни спряла газа, считано от днес. Чудесно. Сега ще видим колко струваме точно. И в частност, ще видим колко точно струват отвъд лустрото, чупките, стойките и разни дипломи, тези, които сме избрали да ни управляват.

Инак, ако има един главен единствен и основен виновник за енергийната ни зависимост от Русия днес, той се казва: Бойко Методиев Борисов. И точно той е лично отговорен за липсата на връзка на българската газова система с Гърция и за липсата на реални канали за алтернативни доставки.

Радан Кънев, евродепутат от „Демократична България“:

Доколкото ми е известно, за момента е спрян газът само на България и Полша. От седмици беше ясно (аз поне три пъти предупреждавах и през български медии, и от трибуната на Европейския парламент), че ситуацията с доставките на газ ще ескалира и ако ЕС не наложи ембарго, Путин ще започне да го използва като оръжие. За съжаление, ЕС се забави и сега Путин опитва да раздели съюза.

Две неща са много важни сега: европейските държави да реагират единно и солидарно и да спрат покупките, България незабавно да спре „Турски поток“ към Сърбия и Унгария и евентуално да усвои транзитните количества в тръбата.

Ивайло Мирчев, депутат от „Демократична България“:

Преди минути от „Газпром“ изненадващо обявиха, че спират доставките на газ към България практически без предупреждение. Дълги години „Газпром“ и Путин обясняваха колко надежден доставчик са на природен газ.

По същия начин, както през януари 2009 г. Тогава (през 2009 г.) Бойко Борисов беше обещал диверсификация, която така и не се осъществи. Думите на Путин и „Газпром“ не струват. Не само това – Борисов им построи за 3 млрд. лв. (платен от българските данъкоплатци) газопровод, който заобиколи Украйна.

България ще се справи, газ ще има. Заради извънредните обстоятелства в началото ще е на по-висока цена, но ще се търсят решения и в тази посока. Русия на Путин обаче показа, че не само не е надежден доставчик, а борави със средновековни рекетьорски похвати, нарушавайки вече сключен договор, по който тепърва ще плаща неустойки.

Доц. Красен Станчев, икономист:

Русия е по-зависима от продажбите към ЕС, отколкото човек може да си представи. При предложението за разплащане в рубли, такова развитие е очаквано. Икономиката на Русия не може да си позволи крайно спиране на природния газ.

Максимален размер на стойността под риск е спирането на работа на 7-8 големи предприятия след август – септември, ако не намерят алтернативни доставки (което е малко вероятно) и ако Руската федерация издържи без приходи от износ на природен газ, което е слабо вероятно.

Точни сметки не мога да направя в момента. Но е ясно, че икономиката на Русия в момента повече от всякога е с четири помпи – природен газ, нефт, метали и зърнени култури. България няма кой знае какъв принос към приходите й, но може да блокира всякакъв транзит на природен газ.

Владислав Панев, депутат от „Демократична България“:

Не е супер изненадващо събитие и е добре, че се случва в началото на третия месец от руската инвазия. В този смисъл очаквам, че времето, което сме си купили за нови доставки в бъдеще, е използвано пълноценно.

Убеден съм, че изпълнителната власт има съвсем конкретни планове за нови източници на природен газ. И от Азербайджан, и на втечнен. Информацията ми е, че интерконекторът ще започне доставки далеч преди началото на зимния сезон. Но трябва да се работи ударно и за увеличаване на дела на ВЕИ, особено когато е изгодно от пазарна гледна точка да се прави.

Тук е ролята и на парламента да улесни инсталирането на нови мощности без субсидии. Чрез намаляване на бюрокрацията. Така че много работа ни чака, но то това е част от работата на политиците. Да решаваме проблемите, независимо дали сме отговорни за тях. И да дадем своя дял в модернизацията на България. Мисля, че с актуалните събития тези две неща могат да вървят заедно.

Огнян Минчев, политически наблюдател:

Дали спирането на газа за България от Москва е добра или лоша новина ще се реши в битката на интерпретациите, която започна по медии и социални мрежи. Мисля, че подходът ни към гражданите трябва да бъде откровен и реалистичен. Спирането на газа изправя българската икономика пред сериозно предизвикателство, за което може би ще трябва да платим с повишаване на цените, с недостиг на газ за определен период от време, но в дългосрочен план трябва да се използва решително за слагане категоричен край на едностранната монополна зависимост на България от руски енергоресурси.

Газът спира, защото в Москва са свикнали да не се съобразяват с България – тази малка безопасна игла, в която русофилите все ще намерят някакво парадоксално обяснение и извинение дори за най-голямото безобразие, което Москва може да причини на София.

Нека останем спокойни, разумни и убедителни. Да говорим истината и да спечелим битката за доверието на мнозинството българи – за първи път от десет години насам, през които от Москва изляха големи, неброени пари в мелницата на хибридната манипулация чрез активиране на мътния русофилски поток в публичния живот на България.

Вержиния Велчева, юрист:

Няколко са целите на Русия със спирането на газовите доставки за политически най-уязвимата страна в ЕС:

1. Изнудване за подписване на нов дългосрочен договор

2. Тестване на европейската солидарност

3. Създаване на конфликтна ситуация на Балканите при евентуално засягане на доставките за Сърбия.

Надявам се правителството да не се огъне за пореден път. От утре всички путински агенти ще напъплят по разните медии с искания за преговори (разбирай навеждане и приемане на условията на Путин).

В подобни ситуации единствено твърдата позиция е успешното решение. Но като имам предвид поведението на премиера от последните седмици – не съм оптимист. Ако иска да остане премиер да си смени напълно екипа и да потърси съвет от тези, които имат опит и характер.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x