Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Иран иска примирие в Газа и обвинява САЩ за забавянето му

Иран иска примирие в Газа и обвинява САЩ за забавянето му

epa10285538 Iranian President Ebrahim Raisi speaks during an anti-US rally marking the 43rd anniversary of the US Embassy takeover, in front of the former US Embassy in Tehran, Iran, 04 November 2022. Iranian students occupied the embassy on 04 November 1979 after the USA granted permission to the late Iranian Shah to be hospitalized in the United States. Over 50 US diplomats and guards were held hostage by students for 444 days. Iranian President Ebrahim Raisi said that Iran gained its freedom 43 years ago and that the country doesn’t need the US to bring freedom for them. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Иранският президент Ебрахим Раиси изрази подкрепата си за незабавно прекратяване на огъня в Газа, като същевременно обвини Съединените щати и някои европейски страни, че възпрепятстват процеса.

Това заяви той е интервю за „Ал Джазира“.

Според Раиси, „неотдавнашният провал на опита на ционисткото образувание да нахлуе в Газа отбеляза стратегически неуспех“. Той осъди „действията на ционисткото образувание“, описвайки ги като „прекрачване както на хуманитарни, така и на военни червени линии, което потенциално подтиква международни действия“.

Раиси разкри, че Съединените щати са изпратили съобщения до Оста на съпротивата, като са ги помолили да не се намесват, докато активно подкрепят ционисткото образувание. Искане, което той смята за невалидно.

Той подчерта непоколебимата подкрепа на Иран за незабавно прекратяване на огъня, като държи Съединените щати и някои европейски нации отговорни за възпрепятстването на мирните усилия в Газа. Раизи критикува изчисленията на САЩ в региона, твърдейки, че целите им за създаване на нов Близък изток са били погрешни.

По отношение на усилията на Иран Раиси заяви, че Иран предоставя подкрепа на палестинците и съпротивата, като подчерта, че тази подкрепа не подлежи на преговори. Той подчерта независимостта на палестинската съпротива и нейното вземане на решения, заявявайки, че тя не е получавала директиви от Техеран.

Раиси завърши, като потвърди, че „нито ционисткото образувание, нито американската подкрепа притежават способността да изкоренят палестинската съпротива“.

Техеран и Вашингтон са два от най-влиятелните играчи в Близкия изток от десетилетия. Тяхното съперничество е оформило хода на много регионални конфликти и влиянието им може да се види в почти всяка страна в региона.

Влиянието на Техеран в Близкия изток се основава главно на неговата идеология и подкрепата му за шиитските въоръжени и политически групи. Предоставя финансова и военна подкрепа на шиитски групи в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен. Подкрепата на Иран за тези групи им помогна да придобият политическа власт и влияние в съответните си страни.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x