Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Региони > И Гърция със служебно правителство

И Гърция със служебно правителство

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу назначи служебно правителство, оглавено от шефа на Сметната палата Йоанис Сармас, което трябва да управлява страната до следващите парламентарни избори на 25 юни, след като тези, проведени миналата седмица не доведоха до сформиране на редовно правителство, пише гръцкият вестник „Катимерини“

Консервативната партия „Нова демокрация“ на досегашния премиер Кириакос Мицотакис постигна победа с 40,1% миналата неделя, но не успя да постигне абсолютно мнозинство. Двете следващи партии също отказаха да формират коалиция, изпращайки страната на нови избори.

Мицотакис вярва, че вторият вот, който дава на водещата партия бонус места, ще даде на „Нова демокрация“ необходимото мнозинство, за да управлява самостоятелно. Опозиционните партии също се надяват втори вот да повиши рейтинга им.

В сряда президентът Катерина Сакеларопулу покани лидерите на всички партии, чийто дял от гласовете надхвърли прага от 3%, за да обсъдят стъпките напред. Поканата беше процедурна и кратките разговори не доведоха до сформиране на коалиционно правителство.

Съгласно конституцията на Гърция, ако преговорите за коалиция се провалят, президентът назначава служебен министър-председател, който да води страната до следващите избори.

„Това е конституционно задължение и в същото време мое задължение като гражданин да го приема“, каза новият служебен премиер Йоанис Сармас на Сакеларопулу.

Съгласно гръцката избирателна система победителят от втори вот след неубедителни първи избори може да получи до 50 бонус места за всеки процент, който спечели над 25%.

Процедурата е формална

За да се възползва от бонус места, „Нова демокрация“ трябва да остане най-голямата партия, като това изглежда твърде вероятно, тъй като нейният най-близък съперник, СИРИЗА, си осигури само една пета от гласовете на 21 май. Ако отново осигури 40% от гласовете или дори малко по-малко, най-вероятно „Нова Демокрация“ ще разполага с комфортно мнозинство.

Общият брой места, които „Нова демокрация“ ще спечели зависи от това колко други партии ще влязат в парламента.

Новият парламент, който бе сформиран в резултат на изборите на 21 май, ще се свика следващата неделя и ще бъде разпуснат ден по-късно, преди служебното правителство да поеме управлението.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x