Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > И кметският стол на Иван Алексиев започна да се клати, искат касиране на изборите и в Поморие

И кметският стол на Иван Алексиев започна да се клати, искат касиране на изборите и в Поморие

Кметският стол на новоизбрания стар кмет на Поморие Иван Алексиев започна да се клати. В открито съдебно заседание на 13 ноември 2023 г., образувано по жалба на кандидата за кмет на община Поморие адвокат Веселин Анестиев, срещу решение на Общинска избирателна комисия Поморие, с което обяви за законно избран за кмет Иван Алексиев, Административен съд Бургас поиска повторно преброяване на всички бюлетини, от всички Секционни избирателни комисии в община Поморие, отразяващи, или изкривяващи вота на гражданите.
Ако бъдат установени от Съда нарушенията, описани в жалбата на Веселин Анестиев, според която само със 77 гласа Иван Алексиев се е измъкнал от балотаж с него, то такъв при всички случаи ще бъде проведен, а изборът на Алексиев за кмет – касиран.
Административният съдия на Бургас Чавдар Димитров създаде прецедент, като поиска повторно детайлно разглеждане на книжата и преброяване на бюлетините за избор на кмет.
В определението на Административен съд Бургас е посочено да бъде извършена съдебно-графологична експертиза, за да бъдат установени почерците в протоколите, а също така дали невалидните бюлетини са допълнително и умишлено изфабрикувани като такива от други лица.
Назначена е и съдебно-техническа експертиза, която трябва да провери дали бюлетините в чувалите съдържат всички реквизити и поставени защитни маркировки, или са подмени.
Като заинтересована страна в съдебния процес, Иван Алексиев не случайно е заложил на опитния адвокат и бивш областен управител на Бургас – Вълчо Чолаков. 
Дело от такъв характер, при което Съдът допуска повторно преброяване на бюлетините, може да обърне не само хода на развитие на община Поморие, но и на изборния процес в България като цяло.
Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x