Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > И розопроизводителите се наредиха на опашката за „украински помощи“

И розопроизводителите се наредиха на опашката за „украински помощи“

И сред розопроизводителите се надига напрежение, тъй като за тази година не се предвижда те да получат от т.нар. украинска помощ.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Хората са недоволни, защото нещата в бранша никак не са розови. Да се надяваме, че ще намерят средства, които да бъдат изплатени до април-май, защото след това те няма да ни влязат в полза“, каза пред БНР Петър Симеонов, зам.-председател на професионалната асоциация на розопроизводителите.

За миналата година всеки розопроизводител е получил 300-330 лева на декар по две направления – украинска помощи и по „деминимис“. Около 45 хиляди дка са насажденията с маслодайна роза у нас, от тях 20 хиляди дка са притежание на големите дистилерии. 

Днес премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел и министрите на финансите Асен Василев и на земеделието Кирил Вътев ще се срещнат с недоволните фермери от Българската аграрна камара. Преди седмица те заплашиха с нови протести. Зърнопроизвидители поискаха и тази година да получават украинска помощ от 20 лв. на декар за 5 култури – пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица. Това означава около 420 млн. лв.

Освен това зърнопроизводителите настояват държавата да се намеси в рентните отношения и да въведе механизъм за регулация на високите размери на рентите като те зависят от добива и продажните цени.

Земеделският министър Кирил Вътев се отнася доста критично към исканията за повече държавни помощи и смята, че помощи на калпак не само не са нужни, но са и вредни. „Заради много ниските цени на зърното през тази година зърнопроизводителите решиха, че може да искат още подпомагане. Освен това има сектори, които в Украйна въобще не се произвеждат такива продукти – но и те получиха помощи през миналата година“, каза Вътев.

Преди дни премиерът Денков припомни, че през тази година в бюджета за земеделие има 500 милиона повече спрямо миналата и разговорът днес ще бъде по-скоро около разпределянето на парите, припомня БНР.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x