Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > И „Роснефт“ поиска плащане в рубли

И „Роснефт“ поиска плащане в рубли

Руската петролна компания „Роснефт“ е поискала пълни предварителни плащания, и то в рубли, в нови търгове за 6,5 млн. тона суров петрол за пръв път в историята, като местната петролна индустрия следва заповедта на президента Владимир Путин плащанията за природен газ вече да бъдат извършвани в рубли, съобщава Ройтерс.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Путин нареди преминаване към плащания в местната валута за доставките на руски газ от „Газпром“ в края на март.

„Роснефт“ е предложила обеми петрол от сортовете Urals, Siberian Light, Sokol и ESPO Blend чрез търгове за доставки през май-юни и е поискала от участниците в търговете пълно предварително плащане в рубли, посочват двама източници, позовавайки се на документите по търговете.

„Общата стойност на фактурата да бъде конвертирана в рубли, използвайки обменния курс щатски долар/руска рубла на Централната банка на Руската федерация“, се казва в документите.

Ако купувачът не може да плати в рубли, плащането все пак може да бъде извършено в китайски юани, щатски долари, евро, дирхами на ОАЕ или турски лири.

„Роснефт“ изисква 100% предварително плащане на временната стойност на доставката пет дни преди първата дата на диапазона на товарене. В случай че това е невъзможно, компанията може да обмисли други условия на плащанията, но може и да откаже всяка оферта, която не предлага предварително плащания, се казва в документите.

Търговете на „Роснефт“ са рядкост, тъй като преди по-голямата част от суровия ѝ петрол бе предлагана на срочни купувачи, основно търговските компании Vitol и Trafigura.

От май обаче се очаква покупките от тези фирми рязко да намалеят на фона на санкциите от Европейския съюз и Швейцария.

Търговете ще бъдат затворени на 21 април в 14:00 ч. московско врем

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x