Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Йовчев: Политическата система крие най-големи рискове за сигурността на страната и обществото

Йовчев: Политическата система крие най-големи рискове за сигурността на страната и обществото

Бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS, че състоянието на политическата система представлява най-голямата заплаха за сигурността на страната и бъдещето на обществото. Той изтъкна три основни аспекта, които могат да генерират сериозни заплахи.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

На първо място, Йовчев посочи проблема с легитимността на парламента. Според него доверието в народните избранници е под 10%, което показва, че те не разполагат с общественото доверие, необходимо за провеждане на нужните реформи.

Вторият аспект е свързан с радикализацията в политическата система. Основните политически субекти задават граници, които правят постигането на нормална конфигурация невъзможно, отбеляза Йовчев.

Третият аспект е свързан със способностите на политическата система да предостави адекватно управление на обществото. По негови думи, ако ДПС успее да овладее вътрешните трусове, партията ще се стабилизира. „Вредата вече е нанесена. Самият факт, че има напрежение вътре, че няма един монолитен политически субект с предвидимо поведение, намалява възможността за въздействие върху процесите”, допълни Йовчев.

Той подчерта необходимостта от сериозна трансформация в политическите партии, която може да бъде извършена бавно и постепенно или чрез по-бързи действия. „Рисковете при ДПС са, че все още има група от български граждани с турски етнически произход, които при определени процеси биха могли да се почувстват отново изключени от обществения живот, което ще доведе до свои рискове”, каза Йовчев.

Бившият председател на ДАНС добави, че ДПС винаги е била силно йерархично действаща структура, където ръководството задава позиции, които се изпълняват. Според него партията „Величие” е еманация на състоянието на политическата система у нас и политическите партии трябва да започнат да слушат гласа на българския народ.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x