Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Йорданка Фандъкова: Щастливи сме, че успяхме да върнем блясъка на тази невероятна сграда (СНИМКИ)

„Щастливи сме, че успяхме да върнем блясъка на тази невероятна сграда и да я отворим отново за посетители. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при отварянето за посетители на Минералната баня в Банкя след нейната реставрация. „За нас това да съхраним и да възстановим тази културна ценност и да намерим начин в тези труди кризисни времена да я отворим за посетители и тя да върне духа на курортния град беше кауза“, посочи още кметът Фандъкова.

Сградата е била затворена през 2000 година, а реставрацията и социализацията на банята с възстановяването в автентичен вид на всеки детайл са продължили около две години,  припомни кметът на Банкя Рангел Марков, които е  пряко ангажиран с организацията и контрола на дейностите. Реставрацията на Минералната баня, която бе извършена през последните години, върна автентичния вид на забележителната сграда в парка на Банкя, както и по отношение на интериора, така и на екстериора, разкриващи нейната културна и историческа стойност. Минералната вода ще се използва и за отопление на сградата.

От утре термалната зона с автентичния басейн и уелнес зоната ще бъдат отворени за посетители.

Минералната баня ще се стопанисва от общинското дружество „Софийски имоти“ до провеждане на избор на концесионер.

В денят на отворени врати на банята взеха участие председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и общинските съветници Ана Стойкова и Николай Стойнев, както и много граждани на Банкя. По време на събитието кметът на Банкя Рангел Марков благодари на столичния кмет Фандъкова за нейната ангажираност по съхранението и възстановяването на знаковата сграда.

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x