Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Йордан Георгиев: Спортът ни е в тежка криза! Нужна е държавна намеса

Йордан Георгиев: Спортът ни е в тежка криза! Нужна е държавна намеса

Йордан Георгиев е общински съветник и председател на Комисията по спорт в местния парламент на Бургас. Един от най-дейните и инициативни съветници в общината.Той има своя програма за излизане от кризата на родния спорт, както и нова революционна схема за неговото финансиране. Всичко това бе споделено от него в интервю за Днес България.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

 • Г-н Георгиев, преди броени дни беше гласуван бюджетът на община Бургас, в това число и на спорта. Как оценявате средствата като нива и стойност , както за за самите клубове, така и за домакинства и организация?
 • Мисля, че се доближихме до нивата преди пандемията. В сравнение с миналата година има и леко повишение. Трябва да се съобразяваме с условията и реалностите около нас. Криза е, трудно е на всички. Смятам обаче, че за да има стимул и истинско развитие на спорта у нас, са необходими кардинални промени. 3 процента от бюджета на всяка една община, както и 1 процент от БВП на държавата да отива за спорт. Така ще има нови бази, клубовете ще получат свежи средства за дейност, ще бъде обезпечен напълно спортния календар на повечето федерации. Нужни се решителни действия. Законодателни промени. Българският спорт беше сред елита в света, сега има голямо отстъпление. Нека не се заблуждаваме и с последната Олимпиада. Успехите там не се дължат на една последователна държана политика, а на епизодичните усилия на треньори и ръководители. На таланта и волята и на самите състезатели, в случая състезателки. Нужен пълен синхрон и значително повече средства. Вижте Унгария. Виктор Орбан отдели 500 милиона евро за инфраструктура и резултатите са налице. Държавата там продължава да строи стадиони, басейни, зали. Ние не можем да се похвалим със същото.
 • Ще ви обвинят, че искате да се завърнете във времената преди 1989 година?
 • Да ме обвиняват в каквото искат. Преди 1989 година българският спорт беше на световно ниво. Това е факт. Неоспорим. И самият спорт беше държавна политика. Тук не говорим да се дадат едни пари, да се изсипят и каквото стане. Нищо подобно. Трябва концепция , програма. Да се стимулират всички звена във веригата. Детско-юношески спорт, ученически спорт, студентски спорт,бази, екипировки, спортни училища,  и разбира се елитен спорт. Без елитен спорт няма лице на тази дейност, няма авторитет и признание. Ако в момента се отделят по 1 процент от БВП на страната за спорт, това означава сума в рамките на 1,2 милиарда лева.  В бюджета за тази година са предвидени 123 милиона лева от държавата. Виждате каква е разликата.
 • Смятате ли, че е възможно това, което предлагате?
 • Възможно е, ако има политическа воля.Нужни са промени в законодателството. Говорихме за държавата. Ако общините пък заделят по 3 процента от бюджета си? Тогава сумите стават още по-сериозни и веригата се затваря. Спортът ще може да диша и да се развива. Нещо, което след 1990 година не се случва. До началото на 21 век имаше едни успехи по инерция от старото време и система. След това постепенно всички замря. Най-страшното е липсата на интерес. В отделни спортове има все по-малко участници. В други не е така, но нивото е различно. Тук визирам най-вече олимпийските спортове, които са лицето на нацията.Силно се надявам моята концепция да срещне разбиране, но това е дълъг и труден процес. Все пак, надявам се.
 • Да поговорим за Бургас. Пропадна домакинството на Гран при по художествена гимнастика. Защо Арена Бургас не е готова още?
 • Действително стана така. Много неприятно. Имаше предложение турнирът да се играе в зала Младост. Това ни офертираха от БФХГ, но ние отказахме. Залата не отговаря на изискванията на състезание от такъв ранг. Арена Бургас пък не може да приема състезания все още, въпреки че е почти готова. Нужни са довършителни дейности, дооборудване, допълнителни средства за цялостната инфраструктура. Но там реално от година и половина не се прави нищо. Обектът можеше да и отдавна готов, но това не стана. Има определени причини за забавянето, които не са свързани с Бургас. За тази година по принцип има предвидени средства от държавата  за довършване на залата. Дано това стане до края на година. Твърде дълго де проточи това строителство. Ние очакваме и делегация  , която е свързана с Европейското първенство по волейбол през 2023 година. Залата ще бъде инспектирана, защото тя е заявена за  домакинството на България в това първенство. В същото време за 2023 година прехвърлихме и организацията  и домакинството на Гран при по художествена гимнастика.Сложно е, но се надявам в Бургас догодина да гледаме силен спорт в тази зала.
 • Не мога да не ви питам и за местния футбол?
 • Болна и дълга тема. Страшна криза, невиждана. Черноморец играе в третия ешелон, Нефтохимик го няма на картата. Какво да ви кажа. Надявам се нещата да се подобрят.Но трябва финансиране. Ако се отделяха по 3 процента от бюджета, пари щеше да има и за футбол , и за волейбол, и за баскетбол, и за всеки един социално значим спорт, а и не само за тях. Уви, нещата са други. Няма и спонсори. За да играе един отбор във втория ешелон, са му необходими поне 1 милион лева. В Бургас в момента това изглежда невъзможно, както и да го разбираме. Бизнесът с някои изключения, не иска да финансира спорта. А сега  с тази криза нещата стават още по-сложни.
 • Имаме и два стадиона, които са със сложен статут и собственост. Черноморец и Лазур. Черноморец и собственост на дружество в несъстоятелност, а Лазур на частна фирма. Трудно е. В Българово има стадион, на който може да се играе във Втора лига. Общинският съвет гласува 18 хиляди лева за нова поливна система там. Иначе по въпроса и с двата големи стадиона, все още няма развитие. Ситуацията остава нерешена….
Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x