Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Йотова със силна атака

Йотова със силна атака

Позорно е, ако се докаже, че се пренебрегват интересите на 25 000 български фирми,които зависят от доставките на газ, заради доста съмнителни комисионни от определени танкери, свързани с определени офшорни фирми. Ако това се докаже, ще бъдем пред огромен скандал „с мирис на газ“ и такива случаи изискват оставки.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред Нова ТВ.  Попитана от кого ще трябва да бъдат подавани въпросните оставки, ако се докаже скандала, Йотова каза: „От г-н Асен Василев”.

„Ако решението за това да не се заплащат на „Газпром“ доставки на газ от Русия е взето заради това да се вкарва друга газ чрез офшорна фирма, и това е договорено предварително, това означава, че има скандал и този, който го е взел това решение, трябва да си подаде оставката. Това е позорна позиция“, каза още Йотова.

Според нея е неприемливо министърът на енергетиката Александър Николов да отиде на извънредната среща в Европа, без да се е провел коалиционен съвет.

„В момента имаме две коренно различни позиции – на Нинова да се подновят преговорите с „Газпром“, и на Асен Василев да се върви към алтернативни доставки“, коментира Йотова, като допълни, че правителството трябва да спре с политиката да чака какво ще кажат Франция, Германия и Полша, за да ги последваме и ние. 

Тя не е изненадана от позицията на Корнелия Нинова спрямо президента. Преди няколко дни Нинова написа във Фейсбук към президента Румен Радев: „Ще трябва да обясните на левите хора защо така яростно нападате собственото си отроче – „Продължаваме промяната“, което създадохте, за да убиете БСП“.

Вицепрезидентът определи думите й като „древногръцки сюжет с отрочета и бащи“ и допълни, че лидерът на БСП е партньор на това отроче. 

По думите на Йотова правителството няма да падне, а коалицията има бъдеще. „Още вярвам, че има бъдеще“, каза тя. Вицепрезидентът попита дали ремонтът на украинска техника у нас е военна помощ. 

„Руският президент разруши табуто за войната, това няма да бъде простено. Той наруши всякакви закони, наруши се суверенитетът на една държава, но това не означава, че трябва да се задълбочава войната. Вече не говорим само за помощ и да се грижим за бежанците, а за това да има война“, заяви още тя. 

Според нея България не изнася по заобиколен път оръжия за Украйна: „А по съвсем прав. Изнася се чрез посреднически фирми и се изпълняват договори, Самата Корнелия Нинова го каза днес“.

Йотова коментира и новосъздадената партия на бившия служебен министър-председател Стефан Янев. По думите й той е „един от най-добрите министър-председатели“:

„Свърши много неща. Харесвам Стефан Янев като специалист и премиер. Нека видим какво е отношението му към Русия. Опитва се да се позиционира към една ниша, която не е моята, защото досега не е казал нищо, което да е ляво“. 

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x