Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Кабинетът ще осигури 1 млн. лв. за ваксини срещу коклюш

Кабинетът ще осигури 1 млн. лв. за ваксини срещу коклюш

Допълнителни 1 млн. лв. одобриха днес управляващите за ваксини срещу коклюш. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Средствата ще се използват за безплатна имунизация срещу коклюш на бременни жени през 27-36 гестационна седмица от бременността, организиране на имунизационния процес, разкриване на имунизационни кабинети и осигуряване провеждането на лабораторна диагностика на коклюш, поради продължаващото епидемично разпространение на заболяването в България.

Имунизацията на бременните довежда до предпазване на новородените деца от коклюш чрез пасивен имунитет, докато навършат възраст за задължителна имунизация (от 6-седмична възраст). При малките деца има най-голям риск от усложнения.

Към април месец в ЕС 22 държави са въвели имунизация срещу коклюш при бременни. Осигуряването на ваксини за бременни жени в България ще спомогне за уеднаквяване на имунизационната практика в ЕС, особено в условия на епидемично разпространение на васинопредотвратимо заболяване и за недопускане създаването на дискриминационни предпоставки за достъп до профилактична дейност.

Разширява се и възможността за лабораторна диагностика на коклюш в страната, като изследвания на клинични проби, взети от болни при определени критерии, ще се провеждат във Варна, Пловдив, Плевен, София и Стара Загора.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x