Моля, подавайте сигнали на този номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Какви ще са последствията за „Лукойл“ от петролното ембарго срещу Русия?

Председателят на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД Илшат Шарафутдинов коментира за пръв път темата за петролното ембарго срещу Русия и какви ще са последиците за нефтокомбината. Шарафутдинов се включи в празненствата по случай 9-и май.

Има ли заплаха Лукойл да спре?

Имаме си планове, имаме добра комуникация с държавните институции, сме в много добър контакт. Засега няма такава заплаха, но ако се случат пак крайни проявления на забрани на руския петрол, нищо не можем да гарантираме. Засега нито логистика, нито технолога не е отработена.

При какъв вариант ще спре Лукойл?

Ако спрат танкерите, ако спрат да идват танкери веднага ще имаме проблем.

Какъв резерв имате?

Нека да питате за резерва агенцията. Там има професионалисти, защото вие знаете, ние не сме единственият оператор на българския пазар, така че има резерви, всичко по закон се спазва, но по-добре да питате резерва, те че ви кажат всичко.

Можете ли да обработвате друга суровина с високо качество, качеството, което предлагате е на 93% обработка?

Това не е много технически издържан въпрос. Искате да кажете, че 93% вадим светли продукти от нефта, това е, да. Това ние дълбочината на преработка.

Можете ли да обработвате друг петрол освен руски?

Това пак не е много коректен въпрос, аз се чудя, когато хора успяват да отговорят на този въпрос, защото нефтовете, това е много голяма смеска, в много широк диапазон на качество. Някои нефтове сме преработвали и можем да ги преработваме, някои не сме, а има и такива, които не могат да ги доставят, те са битоминозни, които изобщо не текат, венецуелският, например. Никой не може да каже дали е възможно или не, докато не кажат ето ти нефта, виж дали можеш. Ние имаме много сложни системи за инжинерните разчети, за да кажем теоретически дали е възможно. После трябва да бъде обработена логистика, технология, цена, да се намерят танкери, някой да ги застрахова, да ги докара дотук. Накратко, можем да преработваме алтернативни, но дали ще спрем, дали ще извадим 90-93 или 95%, никой не може да каже докато не кажат каква нефт ще работим.

Цялото интервю гледайте в нашето видео!

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x